Vækst på samtlige markeder: Alligevel skrumper AVK-koncernens overskud

Rentestigninger og kursreguleringer er ifølge finansdirektør medvirkende til et årsresultat, der for første gang siden 2015 går tilbage.
”Vi er spredt ud på mange lande og aktiviteter, og det hjælper selvfølgelig, for der er altid gynger og karruseller,” siger Lars Kudsk til CleantechWatch. | Foto: Casper Dalhoff
”Vi er spredt ud på mange lande og aktiviteter, og det hjælper selvfølgelig, for der er altid gynger og karruseller,” siger Lars Kudsk til CleantechWatch. | Foto: Casper Dalhoff
af simone jarolics, frederik timm bentsen

Det forgangne år har været præget af en opbremsning i økonomien på flere markeder hos den familieejede AVK-koncern, der har udvikling og produktion af vandteknologi som sin primære forretning. I det lys er årets resultat efter skat på 466 mio. kr. – et fald på 8,8 pct. sammenlignet med året forinden – tilfredsstillende. 

Sådan lyder det fra finansdirektør Lars Kudsk, efter at industrikoncernen mandag har fremlagt tal for regnskabsåret 2022/23. Regnskabet for AVK Holding er industrikoncernens første siden 2015, hvor årets resultat ikke vokset.

Forklaringen skal ifølge finansdirektøren findes i et højere renteniveau, øget gæld foranlediget af koncernens lageropbygning samt valutakursudviklingen.

Lars Kudsk hæfter sig ved, at koncernen trods svære markedsvilkår er lykkedes med at hæve omsætningen med 4,7 pct, til 7,9 mia. kr. i det forskudte årsregnskab, der løber frem til oktober 2023. Særligt Mellemøsten og Storbritannien har ifølge direktøren bidraget til omsætningsvæksten. Imens har koncernen i Europa og USA oplevet, at ”tingene er gået noget langsommere”, som han siger.

”Vi er egentlig godt tilfredse med, at vi samlet formåede at holde en positiv udvikling i salget med de markedsvilkår, vi har kæmpet under,” udtaler Lars Kudsk til CleantechWatch.

”Vi er spredt ud på mange lande og aktiviteter, og det hjælper selvfølgelig, for der er altid gynger og karruseller,” tilføjer han.

Finansdirektøren afviser, at koncernens prisstigninger er eneste årsag til, at omsætningen er steget.

”Prisstigninger har talt positivt, men vi har også en opfattelse af, at vi generelt vinder markedsandele flere steder,” siger han.

Samtidig, fremhæver han, er det lykkes AVK at reducere den rentebærende gæld med 465 mio. kr. som følge af positivt cash flow fra driften på 886 mio. kr. Endelig er egenkapitalen i koncernen vokset med 9 pct. til ialt 3,6 mia. kr. ved indgangen til den nuværende regnskabsår.

”Noget af det, der stod højt på vores agenda, var at få et godt cashflow, fordi vi som mange andre havde fået bygget et ekstraordinært lager op. Det lykkedes, så det var meget positivt,” udtaler Lars Kudsk.

Opkøb skal bidrage til tocifret vækst

I indeværende regnskabsår opkøbte AVK vandteknologivirksomhederne Bayard og Belgicast med hovedsæde i henholdsvis Frankrig og Spanien, som officielt blev en del af koncernen i oktober. 

Lars Kudsk har tidligere over for CleantechWatch afvist at komme ind på værdien af aftalen, ligesom han heller ikke ønsket at komme med en dato for, hvornår AVK regner med, at investeringen i selskaberne er tilbagebetalt. 

Opkøbene, som Lars Kudsk kalder ”en markant styrkelse af AVK-koncernens kerneforretning på vandområdet, lægger i omegnen af 1 mia. kr. til toplinjen i AVK, og hos ledelsen er forventningen er den samlede salgsvækst vil ligge omkring 15 pct., når regnskabsbøgerne gøres op om et års tid. 

I løbet af 2022/23-året, har AVK-koncernen desuden allokeret i omegnen af 340 mio. kr. til blandt andet automatisering og digitalisering af eksisterende anlægsaktiver. Lars Kudsk kalder investeringsniveauet ”markant” og understreger, at det vil fortsætte i indeværende år. 

”Den indtjening, vi genererer, er jo den, der skaber muligheden for at fortsætte væksten og investere. Vi har nogle store investeringer planlagt, og vi vil også fortsætte med at købe op, når muligheden byder sig. Men det er ikke, fordi der er noget konkret lige nu,” siger direktøren.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også