Debat: Stigende eksport af ren-luft teknologi bringer os tættere på 2030-målsætning

Hvis tendensen fortsætter, er det realistisk, at vi når Luftvisionens målsætning om en fordobling af eksporten af ren-luftteknologi inden 2030. 
Erik Christiansen mener, at men den øgede eksport af ren-luft teknologi er målsætningen om at fordoble eksporten inden 2030 inden for rækkevidde. | Foto: Dansk Miljøteknologi
Erik Christiansen mener, at men den øgede eksport af ren-luft teknologi er målsætningen om at fordoble eksporten inden 2030 inden for rækkevidde. | Foto: Dansk Miljøteknologi
Af Erik Christiansen, Dansk Miljøteknologi på vegne af parterne bag Luftvisionen

Luftforurening er den direkte årsag til 300.000 for tidlige dødsfald i EU, og det skader miljøet på grund af blandt andet overgødskning, forsuring samt ophobning af skadelige stoffer i naturen. Derfor er det en usædvanligt god nyhed, at vi gennem efterhånden flere år har set betydningsfulde stigninger i eksporten af alle de danske teknologier og løsninger, der på den ene eller den anden måde bidrager til renere luft. Fra 2015 til udgangen af 2021 steg eksporten af danske ren-luftløsninger med samlet 27 pct. I 2021 stagnerede den generelle eksport på tværs af varegrupper, men eksport-året 2022 kom stærkt igen med en stigning i eksporten på 2 mia. kr., Det placerer danske ren-luftvirksomheder med en eksport, der er steget med over 50 pct. i forhold til 2015 – det kan vi godt være stolte af. 

Når vi kigger på tallene fra 2021 og 2022 er det også bemærkelsesværdigt, at der er sket et markant skift i hovedaftagerlande. Kina har med en andel på cirka 10 pct. hidtil været den største modtager af danske ren-luft teknologier, men er nu blevet overhalet indenom af USA og Tyskland, som modtager henholdsvis 14 og 9 pct. af eksporten, mens Kina nu ligger på 8 pct. 

Coronaen spøger stadig i Kina, og USA har fået en grønnere regering – dette sætter helt sikkert sit tydelige præg på skiftet i markederne. Det bliver spændende at se, om den for nyligt vedtagne Inflation Act kommer til at ændre billedet i forhold til at holde momentum på det amerikanske marked. 

Uanset krig og kriser er det nu, toget kører, og i de kommende år ruller Europakommissionen sin grønne køreplan ”Fit-for 55” ud over europakortet, som betyder, at alle væsentlige direktiver på miljøområdet bliver tilpasset den nye dagsorden om et grønnere Europa. Lige nu er Luftkvalitetsdirektivet under revision og Europakommissionen, som har lagt op til markante skærpelser for udledningen af partikler og NOx samt flere andre luftforurenende stoffer. Den danske regering bakker op om de skærpede grænseværdier, som på længere sigt skal bringe EU mod nul-forurening i 2050. 

Målet for Luftvisionen er som sagt en fordobling af eksporten af ren-luftteknologi inden 2030. Med de nyeste tal for eksporten er vi godt på vej, og ligger over fremskrivningen. Danmark har en stor branche indenfor ren-luftteknologi, hvor danske virksomheder er blandt verdens ledende indenfor rensning af brændstoffer, mere miljøvenlige skibsmotorer og røggasrensning til kraftværker, industrivirksomheder og affaldsforbrændingsanlæg. Herudover er der danske kompetencer inden for styring af forbrændingsprocesser samt måling og modellering af luftforurening. Endelig er danske virksomheder langt fremme, når det gælder partikelfiltre og katalysatorer til biler samt mere miljøvenlige brændeovne.

De danske virksomheder på luftområdet har en høj grad af eksport og leverer komponenter og delløsninger til globale spillere, både udstyr til eftermontering og udstyr, som andre virksomheder anvender i deres produkter. 

I Luftvisionen er vi stolte af fremgangen i eksporten af ren-luft teknologi. Det var netop det, der var formålet, da den daværende Miljø- og Fødevareminister i 2018 proklamerede, at der var brug for en ambitiøs Luftvision til at samle branchen og genstarte eksporten. Dette er en solstrålehistorie, som der ser ud til at lykkedes. 


Debatindlægget er udtryk for afsenderens holdning. Har du lyst til at bidrage til debatten, så kontakt redaktionen på cleantechwatch@cleantechwatch.dk

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også