Bødefrygt og manglende infrastruktur fik Portland til at droppe milliardpulje

Danmarks største CO2-udleder kunne risikere trecifrede millionbøder, hvis man ikke levede op til kravene i det statslige udbud på CO2-fangst og -lagring, lyder det fra ledelsen.
Hos ledelsen i Aalborg Portland ønsker man på sigt at indfange mere CO2 ved Limfjorden, end de 400.000 ton, der lægges op til i det statslige CCUS-udbud. | Foto: Thomas Borberg
Hos ledelsen i Aalborg Portland ønsker man på sigt at indfange mere CO2 ved Limfjorden, end de 400.000 ton, der lægges op til i det statslige CCUS-udbud. | Foto: Thomas Borberg

Frygten for et statsligt bødesmæk og manglende lagringsinfrastruktur er de tungtvejende årsager til, at den nordjyske cementproducent Aalborg Portland har besluttet at droppe sin deltagelse i den første del af det milliardstore statslige støtteudbud på CO2-fangst, -lagring, og - udnyttelse (CCUS).

I et mailsvar til CleantechWatch og EnergiWatch skriver virksomhedens ledelse, at man ikke føler sig sikker på at kunne leve op til kravene i udbuddet, der blandt andet indbefatter opførelse af et fangstanlæg med en samlet kapacitet på 400.000 ton CO2 om året.

”Vi ser ind i et udbud, hvor vi kan imødese bøder på trecifrede millionbeløb, hvis vi ikke når at indfange 400.000 tons CO2 allerede i 2026. Samtidig er vi bekymrede for, om infrastrukturen, når at komme på plads. Det gælder både transport og landbaseret lagring af CO2. Der er begyndende infrastruktur til lagring af CO2 i dele af landet, men ikke i Nordjylland,” lyder det fra Aalborg Portlands adm. direktør, Søren Holm Christensen, i mailen.

Aalborg Portlands udtræden i af kampen om udbuddet – hvis første del beløber sig til 8,3 mia. støttekroner – efterlader affaldsselskabet Vestforbrænding og Ørsted Bioenergy & Thermal Power som eneste tilbageværende deltagere. Det kunne Energistyrelsen oplyse tirsdag eftermiddag. 

CCUS-udbuddet er oprindelig en del af Klimaaftalen fra Energi og Industri fra juni 2020. Dengang besluttede et bredt flertal i Folketinget står at øremærke i alt 16 mia. til CCUS-puljen, hvor af godt halvdelen udmøntes i år.

Vil fange ”op mod 1 mio. ton”

Hos Aalborg Portland bestræber man sig dog ifølge ledelsen fortsat på at få nedbragt sine CO2-udledninger – der i 2021 lå på 2,25 mio. ton – gennem CO2-fangst. Men det kræver, påpeger topchef Søren Holm Christensen, at der bliver opbygget en infrastruktur til lagring af CO2’en.

”Vi er stadig forpligtet og fast besluttede på at reducere vores CO2-emissioner med 73 pct. frem mod 2030. Men vi afgiver ikke et endeligt bud, fordi der på nuværende tidspunkt ikke er en eksisterende infrastruktur for lagring af CO2 i Nordjylland, og fordi vi ikke mener det er realistisk, at nå at få både infrastruktur og anlæg klar inden for den tidsplan, der er en ufravigelig betingelse i udbuddet,” skriver Søren Holm Christensen i mailen.

Håbet i Nordjylland er, at det på sigt bliver muligt at indfange mere CO2 ved Limfjorden, end de 400.000 ton, der lægges op til i det statslige CCUS-udbud. 

”Vores potentiale og ambitionsniveau er større og derfor vil vi hellere bygge et anlæg der kan fange op mod 1 mio. ton CO2 i 2030 fremfor 400.000 ton i 2026 og vi vil derfor også opfodre regeringen til at hæve ambitionsniveauet i de kommende udbud,” skriver Søren Holm Christensen.

Sidste år etablerede Aalborg Portland et testanlæg til CO2-fangst, der med direktørens ord har givet selskabet ”nyttige erfaringer” i jagten på CO2-reduktioner. 

”Vi ved, at der kommer en udbudsrunde mere, så vi håber, at den næste runde bliver skalerbar, så det vil være muligt at reducere endnu mere. I mellemtiden arbejder vi videre med de øvrige projekter, vi har for at reducere vores udledninger, og med vores CSS-pilotprojekt,” udtaler direktøren i mailen.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie EnergiWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også