Quantafuel-chef: Ingen gode alternativer til et salg af selskabet

Nogen vil opfatte salgsprisen som ”dårlig”, men det eneste rigtige for investorerne i Quantafuel er at afhænde deres aktier til britiske Viridor, lyder det fra den adm. direktør.
Danske Lars Rosenløv er topchef i norske Quantafuel, hvor pengekassen længe har været slunken. Quantafuel behandler plastaffald på sine såkaldte kemiske genanvendelsesanlæg, hvor affaldet omdannes til ny olie. | Foto: PR / Quantafuel
Danske Lars Rosenløv er topchef i norske Quantafuel, hvor pengekassen længe har været slunken. Quantafuel behandler plastaffald på sine såkaldte kemiske genanvendelsesanlæg, hvor affaldet omdannes til ny olie. | Foto: PR / Quantafuel

Er du aktionær i Quantafuel, er der én rigtig ting at gøre, og det er at tage imod tilbuddet om at sælge dine aktier til britiske Viridor.

Der er nemlig ingen anden økonomisk farbar vej for det pressede cleantech-selskab end at blive opkøbt af affalds- og ressourcekoncernen, der for nylig lagde et officielt bud på alle aktierne i Quantafuel.

Sådan lyder det fra selskabets danske topchef, Lars Rosenløv, der i et interview med CleantechWatch gentager behovet for hurtigt at få rejst kapital for at kunne fortsætte driften på Quantafuels nuværende plastgenanvendelseanlæg i Skive og Kristianssund i Norge, samt på sigt at etablere et betydeligt større anlæg i Esbjerg.

”Vi kæmper fortsat med at tjene penge på de assets, vi har. Vi havde en forventning om, at Skive skulle være i stand til det sidste år, og det samme i Kristiansund. Det skete ikke, og det har presset selskabet,” siger Lars Rosenløv.

Med den nuværende likviditet løber pengekassen tør i løbet af andet kvartal, og derfor håber direktøren, at minimum 90 pct. af aktionærerne godkender salget til den tilbudte kurs på 6,38 norske kr. per aktie inden 29. marts. Det er, som allerede omtalt i CleantechWatch, et godt stykke under de 20 norske kr., aktien blev handlet til på selskabets første handelsdag på børsen i januar 2020. 

”Selvom nogen vil synes, at prisen er dårlig – og det er der jo altid nogen, der vil have en mening om – så mener vi, at det faktisk er prisen, som selskabet ser ud i dag. Det håber vi, at aktionærerne kan se, for alternativerne er nok dårligere,” siger Lars Rosenløv.

Investorer smækker kassen i

Pengekassen har længe været slunken i norske Quantafuel, der har store ambitioner om at afhjælpe verdens problemer med plastaffald på sine såkaldte kemiske genanvendelsesanlæg, hvor plastaffald omdannes til ny olie.

Koncernen, der også har planer om at etablere anlæg i England og Dubai, havde i fjerde kvartal et driftunderskud på 102 mio. norske kr. Allerede i oktober begyndte selskabet derfor af afsøge mulighederne for en langvarig kilde til kapital. 

Her stod det hurtigt klart, at selskabets to storaktionærer – Lego-pengetanken Kirkbi og den tyske kemigigant BASF – der tilsammen ejer godt 20 pct. af Quantefuel, ikke havde appetit på at skyde flere penge i foretagendet.

Redningskransen kom i form af Viridor, der ifølge Lars Rosenløv er det ”eneste selskab, som er kommet med et reelt tilbud” på Quantafuel. Et tilbud, som både Kirkbi og BASF på forhånd har takket ja til.

”Vi har søgt på mange forskellige konstellationer og typer af selskaber – både nogle, som vi kunne se, der var et strategisk fit med, og også nogle, der ikke var et strategisk fit med, men hvor der var kapital til stede,” siger han.

Hvad tænker du som direktør om, at BASF og Kirkbi kke har ønsket at poste flere penge i Quantafuel?

”De har jo støttet os på mange måder igennem den rejse, vi har været på. Og jeg tror, at de er nået til en erkendelse af, at det tager længere tid, og der skal mere til, og at det derfor er det rigtige for selskabet at prøve at finde en mere permanent løsning. Det er jo også derfor, de har sagt ja til at sælge deres aktier — fordi de mener, at det her er den rigtige løsning.” 

Det kunne også være et udtryk for, at de ikke tror tilstrækkeligt på Quantafuels teknologi?

”Det tror jeg ikke. Vi har jo stadig et samarbejde med BASF, som er interesserede i vores volumen (den producerede olie, red.) og støtter os med udviklingen af procesteknologi. Det samarbejde fortsætter, og det er jo, fordi de stadig tror på selskabet.”

Og hvad med Kirkbi

”Kirkbi er jo mere en finansiel støtte til selskabet, der også har troet– og for så vidt stadig tror – på at genanvende. Men det kan være vanskeligt at gå hele vejen, når man er den type investor, som de er, men det må du hellere høre dem om.”

CleantechWatch har fulgt opfordringen og spurgt Kirkbi og BASF, hvorfor de ikke har ønsket at skyde flere penge i Quantafuel. Du kan læse deres svar her.

Vil undgå brandudsalg

I sidste uge kom en aftale med Viridor et skridt tættere på, da de engelske konkurrencemyndigheder godkendte et eventuel fremtidigt køb af Quantafuel. 

Endnu er det dog en betingelse fra Viridors side, at det først lykkes Quantafuel at afhænde sin ejerandel i affaldskoncernen Geminor, som man købte 40 pct. af i 2021

Skulle det ikke lykkes at sælge andelen eller opnå tilsagn fra de påkrævede 90 pct. af aktionærerne, er gode råd dyre.

I en meddelelse fra 28. februar skriver bestyrelsen, at alternativerne til en aftale med Viridor enten er at rejse kapital af andre veje, frasælge større aktiver eller gennemføre en likvidation af selskabet.

Da bestyrelsen selv betragter førstnævnte mulighed som urealistisk i lyset af den manglende interesse fra BASF og Kirkbi, kan et større frasalg af aktiver derfor ende med at blive eneste redning for Quantafuel, hvis handlen med Viridor går i vasken.

Står nogen aktiver højere end andre på jeres liste over eventuelle frasalg, hvis det skulle komme dertil?

”Hvis du er i den situation, så må du sælge det, du kan. Og mest sandsynligt er det jo noget, der ødelægger værdien, fordi du må sælge det under pres. Det er jo klart, at vi ikke er interesserede i at skulle holde brandudsalg på alt, hvad vi ejer og har for at forsøge at holde os oven vande,” siger Lars Rosenløv.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også