Startup vil skære luns af slagterikoncerns klimabelastning

Danish Crown håber inden for et halvt år at have idriftsat tre anlæg til håndtering af metangas fra virksomheden Agrogas. 
Foto: Finn Frandsen
Foto: Finn Frandsen

Ny teknologi fra startup-virksomheden Agrogas kan ifølge slagterikæmpen Danish Crown få stor betydning for landbrugets bestræbelse på at reducere sit klimaaftryk.

Med opfindelsen, som Danish Crown sammen Agrogas er ved at finpudse, er målet at uskadeliggøre metanudsivningen fra gårdes gylletanke. Det skriver TV2.

”Vi er godt på vej med mange projekter, men hvis vi kommer i mål med det her initiativ, vil det virkelig bringe os langt i forhold til vores målsætning,” siger Nicolaj Nørgaard, direktør i Danish Crown, til TV2.

Metoden er baseret på, at en gylletank bliver forseglet med en tæt sejldug, så metangassen ikke kan fordampe. I stedet sendes den opsamlede gas via slanger og rør over til en container med den ny teknik, hvor den behandles og gøres klar til at blive brændt af.

Metoden kan potentielt reducere klimaaftrykket fra et kilo grisekød med op til 20 pct., og gør det muligt at reducere klimabelastningen fra det metan, der opsamles og brændes, med over 95 pct., skriver Danish Crowns topchef, Jais Valeur på Linkedin.

”For os i Danish Crown er det endnu et skridt på vores vej mod en mere bæredygtig fremtid for fødevarer. Jeg er meget stolt af villigheden hos vores danske landmænd til at gøre en forskel, samt samarbejdet med AgroGas, som har bragt teknologien til os,” skriver han.

”Om et halvt år har vi tre anlæg i drift og fungerer det som vi forventer, så skal vi have det ud til så mange som muligt. Det er innovation der gør en forskel,” lyder det videre.

Danish Crown har som mål at halvere klimabelastning fra svineproduktion senest 2030, og nu gør man klar til at udbrede teknologien til 10 andre landbrug.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også