Grundfos afhænder russiske aktiver til lokal ledelse

Den lokale ledelse kan drive aktiviteterne videre uden pumpeproducentens intellektuelle rettigheder eller brand, oplyser selskabet.
Aftalen med den lokale ledelse er betinget af godkendelse af relevante myndigheder i Rusland, Danmark og EU. | Foto: Grundfos/PR
Aftalen med den lokale ledelse er betinget af godkendelse af relevante myndigheder i Rusland, Danmark og EU. | Foto: Grundfos/PR

Grundfos har sikret sig en udvej af Rusland og Hviderusland.

Den danske pumpeproducent sælger således sine aktiver til den lokale ledelse i Rusland, som så kan drive aktiviteterne videre uden Grundfos’ intellektuelle rettigheder eller brand.

”Transaktionen giver de nye ejere mulighed for at drive en ikke-Grundfos-forretning i Rusland og Hviderusland,” skriver Grundfos i en meddelelse på sin hjemmeside.

På den måde gør Grundfos sin danske industrifælle Danfoss kunsten efter. Danfoss har også har indgået aftale om at sælge de russiske og belarusiske aktiviteter til den lokale ledelse. 

Grundfos meldte ud i august, at selskabet ville forlade Rusland og Hviderusland fuldstændigt.

Aftalen med den lokale ledelse er betinget af godkendelse af relevante myndigheder i Rusland, Danmark og EU, skriver Grundfos, der forventer, at man vil få godkendelsen inden udgangen af første kvartal.

Grundfos’ aktiviteter i landene talte sidste år en fabrik i nærheden af Moskva og omkring 550 medarbejdere. 

Nedskrivninger for 850 mio. kr.

Grundfos’ melding om, at koncernen ville trække stikket til Rusland og Belarus kom 24. august, nøjagtigt seks måneder efter den russiske invasion af Ukraine.

Allerede i marts havde selskabet sat sin russiske forretning på pause, men da der ikke var tegn på, at krigen i Ukraine ville slutte foreløbigt, var det ikke holdbart i fremtiden at drive forretning i et krigførende land, lød det fra topchef Poul Due Jensen over for Børsen.

“Det er det eneste rigtige at gøre. Men det gør ondt, og det er hårdt at sige farvel til både vores medarbejdere og markedet, og det er en sorgens dag for Grundfos,” sagde han. 

Grundfos har drevet forretning på det russiske marked i 23 år. I 2005 investerede Grundfos 100 mio. kr. i egen fabrik nær Moskva, med forventning om at Rusland ville blive et af koncernens vækstmarkeder. 

Det lykkedes også på den korte bane, men med Ruslands annektering af Krim og efterfølgende sanktioner mod landet, aftog væksten.

Alligevel investerede Grundfos tilbage i 2019 et trecifret millionbeløb i Rusland. Det skete, da ny russisk lovgivning krævede lokal inddragelse i produktionen, hvis man vil være leverandør til offentlige projekter, som Grundfos var afhængige af.

Grundfos har de seneste år omsat for omkring en mia. kr. i Rusland. Engangstabet ved exittet opgjorde direktøren over for Børsen i august til 851 mio. kr. 

CleantechWatch har forsøgt at få en kommentar fra Grundfos om aftalen med den lokale ledelse, og hvordan man konkret vil sikre sig mod misbrug af intellektuelle rettigheder. Selskabet svarer gennem sin pressetjeneste, at man ikke har yderligere kommentarer til aftalen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også