Scanmetals-grundlægger: "Grotesk" arveafgift var egentlig årsag til frasalg

Direktør retter skarp kritik den arveafgift, der ifølge ham selv var grunden til, at metalgenanvenderen tidligere på ugen skrev under på en aftale om at sælge 33 pct. af aktierne til en kapitalfond. 
Ejvind Pedersen er grundlægger af og direktør i metalgenanvenderen Scanmetals. | Foto: Stine Bidstrup
Ejvind Pedersen er grundlægger af og direktør i metalgenanvenderen Scanmetals. | Foto: Stine Bidstrup

”Man har overhovedet ikke tænkt sig om.” 

Budskabet fra grundlægger af metalgenanvenderen Scanmetals, Ejvind Pedersen, er klokkeklart: 

De danske politikere, der i 2019 valgte at hæve arveafgiften i forbindelse med generationsskifte i familieejede virksomheder fra 6 til 15 pct., overvejede ikke konsekvenserne for virksomhederne.

Og en af de konsekvenser har nu ramt Scanmetals, der tidligere på ugen måtte frasælge en del af virksomhedens aktier til kapitalfonden CS Capital for at kunne gennemføre et generationsskifte i virksomheden, efter tidligere forretningspartner, Klaus Sell, i 2019 gik bort.

Scanmetals får nyetableret kapitalfond med i ejerkredsen

Hvis ikke arveafgiften var så høj, havde et frasalg nemlig aldrig været nødvendigt, understreger Ejvind Pedersen. 

”Havde vi ikke skulle betale grotesk mange penge i afgifter til staten for at foretage det her generationsskifte, var vi fortsat i samme spor og havde aldrig solgt noget fra. Det behøvede vi ikke. Vi har masser af penge, og vi tjener masser af penge,” siger grundlæggeren.

For at forstå historien om Scanmetals’ frasalg, og hvordan arveafgiften blev en afgørende faktor i sagen, skal vi skrue tiden to og et halvt år tilbage, da Ejvind Pedersens forretningspartner og medejer af Scanmetals, Klaus Sell, gik bort, og hans aktier skulle overgå til hans børn. 

Boet efter Klaus Sell har ifølge Ejvind Pedersen taget længere end normalt at gøre op, fordi der har været så mange frasalg af blandt andet ejendomme og aktier, der skulle gøres op. 

I sidste ende stod generationsskiftet til at koste Scanmetals et trecifret millionbeløb som følge af, at arveafgiften altså er steget med næsten 300 pct. Og når sådan en regning skal betales, kræver det, at man hiver pengene ud af virksomheden med en dertilhørende skat på 42 pct. 

”Så reelt stod vi til at skulle betale 57 pct. af den værdi af de aktier, som Klaus Sell havde, da han døde. Det er fuldstændig grotekst mange penge,” siger Ejvind Pedersen, der tilføjer: 

”Og det er ikke kun virksomheder som vores, der lider under det her. Hvis du tager et eksempel med en landmand, hvad skal han så gøre? Sælge 57 pct. af sin jord fra, når han skal give landbruget videre til sine børn?” 

Lån ville mudre mulighederne

Ejvind Pedersen anerkender, at han i stedet kunne have købt Klaus Sells aktier fri ved at låne penge i banken. Men det ville have haft betydning for, hvilken slags virksomhed han så ville kunne drive videre. 

Et lån i den størrelsesorden ville nemlig betyde, at Scanmetals ikke ville kunne låne penge til for eksempel en ny fabrik. 

”Og det er jo det, vi gør hele tiden: Køber og bygger nye fabrikker, så vi kan udvide, lave flere arbejdspladser og sikrer en mere bæredygtig verden. Alt det ville vi være nødt til at sætte på pause for i stedet at hæve alle pengene for at betale afgifter til staten,” siger Ejvind Pedersen. 

Han peger på, at det er ”fuldstændig grotesk” i et samfund, der ifølge ham skriger på både flere arbejdspladser og mere eksport og bæredygtighed. 

”Vi har nogle folketingsmedlemmer, der har stukket hovedet under armen og sagt: Vi mangler nogle penge i statskassen, så vi skruer lige 300 pct. op for afgiften for at dække et hul. Det er ikke rimeligt, og vi er et virkelig godt eksempel på, hvilke konsekvenser det kan ende med at få,” siger Ejvind Pedersen. 

Konsekvensen for Scanmetals blev et frasalg af en stor del af aktierne i virksomheden til en tredje part, som ifølge Ejvind Pedersen var den eneste løsning, hvis han fortsat skulle kunne drive sin forretning som hidtil.

Og selvom 10 pct. af aktierne i virksomheden havde kunne dække den ekstraregning, Scanmetals stod over for, så var det ikke en forretningscase, der ville være interessant for nogen investor, mener Ejvind Pedersen. 

Derfor endte det altså med, at grundlæggeren solgte 33 pct. af aktierne til kapitalfonden CS Capital. Det har efterladt 33 pct. af aktierne til Ejvind Pedersen og de resterende oprindelige aktionærer, mens investeringsselskabet Kirk Kapital ligeledes sidder på 33 pct. af aktierne.

Sidstnævnte har været med i ejerkredsen siden 2019 og har senest siddet på 40 pct. af aktierne i metalgenanvenderen, men har i forbindelse med salget til CS Capital også været nødt til at en andel sælge fra.

Solgt væsentligt under værdi

Tiden for frasalget har ikke gjort situationen eller Ejvind Pedersens følelser om den bedre. For verden så helt anderledes ud, da grundlæggeren i slutningen af januar i år besluttede sig for at gå videre med planerne om at sælge 33 pct. af aktierne fra og finde en ny investor. 

I mellemtiden er der nemlig kommet krig på europæisk grund, renten er steget, og metalpriserne er faldet. Det betyder, at aktierne i Scanmetals er blevet solgt væsentligt under værdi. 

”Det har slet ikke været en lige så interessant forretningscase for os at sælge på det her tidspunkt. Men vi havde intet valg, vi var nødt til at skaffe penge til boet efter Klaus Sell, så vi har ikke selv kunnet træffe beslutning om at vente,” siger Ejvind Pedersen. 

Med det sagt understreger Ejvind Pedersen, at han har rystet situationen af sig, og med CS Capital med ombord har Scanmetals fået en investor i ejerkredsen, der ligesom metalgenanvenderen selv lægger stor vægt på bæredygtighed, fortæller grundlæggeren. 

Han fortæller også, at han ville gøre det hele igen i morgen for at beskytte arvingerne til hans tidligere forretningspartner og bedste ven. 

Nu er fokus på at drive Scanmetals videre. 

”Jeg startede fra nul for ti år siden og har bygget virksomheden op, og jeg vil har tænkt mig at fortsætte med at investere og udbrede den enestående teknologi, som vi har udviklet,” siger Ejvind Pedersen. 

I 2021 næsten fordoblede Scanmetals sin omsætning, og Ejvind Pedersen har tidligere fortalt, at virksomheden regner med at runde halvanden mia. kr. i omsætning i 2022. Om to år sigter virksomheden efter at runde tre mia. kr. i omsætning. 

Scanmetals får nyetableret kapitalfond med i ejerkredsen

Scanmetals har næsten fordoblet omsætningen

Medie: Metalgenanvender jagter ”pengestærk” investor

Metalgenanvender mere end tredobler indtjeningen

Scanmetals-topchef går efter at fordoble omsætningen til én milliard i 2021

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også