Amerikansk selskab vil investere milliarder i dansk CO2-lagring

Selskabet Fidelis New Energy vil bruge mellem fem og syv mia. kr. på et CO2-lager i Danmark, der skal kunne lagre tre mio. ton årligt fra 2026.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Gennem sit europæiske hovedkontor i København med den tidligere ATP-duo Ulrik Weuder og Lotte Kemplar i spidsen vil det amerikanske selskab Fidelis New Energy lagre store mængder af CO2 under dansk landjord.

Det skriver Børsen.

Planen er, at selskabets CO2-lager til en pris på mellem fem og syv mia. kr. skal stå klar i 2026. Her skal det kunne lagre tre mio. ton CO2 årligt, hvilket skal vokse til ti mio. ton i 2030. Ifølge en pressemeddelelse fra selskabet fremgår det dog, at det allerede i 2028 skal være muligt at lagre de ti mio. ton årligt.

Overfor avisen fortæller Fidelis New Energy, at den statsejede Nordsøfond kommer som minimum til at eje 20 pct. af den lagringslicens, der skal til for drive et CO2-lager, mens en del af projektet også bliver finansieret af Fidelis New Energy selv. De resterende milliarder skal så komme fra eksterne investorer, hvor dialogerne angiveligt er i gang.

“Det bliver 15-20-årige aftaler vedrørende lagring som har karakteristika af de investeringer, de institutionelle investorer laver. For der er selvfølgelig en kommerciel risiko og et cash burn i de første år, indtil infrastrukturen er i drift,” fortæller Ulrik Weuder til avisen.

Ifølge pressemeddelelsen har projektet været under udvikling i 18 måneder, og uden at komme det nærmere oplyser selskabet i meddelelsen, at de har udset sig lokationen til lagringsprojektet.

Her fremgår det også, at det amerikanske selskab, der ligger i Houston og blev stiftet i 2019, skulle have fulgt udviklingen på CO2-lagringsområdet i både Danmark og Europa i flere år.

”Fidelis New Energy har et mangeårigt forhold til danske og nordeuropæiske industrier og investorer og har sammensat et dansk projektteam, der omfatter en førende underjordisk ingeniørvirksomhed, ROSS DK A/S,” står der i meddelelsen.

Fidelis New Energy henviser i meddelelsen også til sit amerikanske datterselskab Grön Fuels, hvor man i forbindelse med et amerikansk CO2-lagringsprojekt i det sydlige Louisiana vil lave 65.000 tønder bæredygtig flybrændstof og biodiesel.

”Grön Fuels GigaSystem vil anvende adskillige danske og nordeuropæiske teknologier og vil opbevare mere end 5 millioner tons biogen CO2 om året i en af Fidelis’ verdensklasses kulstoflagringsdræn beliggende i det sydlige Louisiana. Fidelis er partner med staten Louisiana for at fremme CO2-lagringsprojektet på land, hvilket gør det muligt for Grön Fuels GigaSystem at blive det største biogene CCS-system i verden,” skriver Fidelis New Energy i meddelelsen.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie EnergiWatch)

ARC pønser på at droppe CCS-ansøgning til stor EU-pulje

CCS-klynge udpeger ny formand fra Hofor

Analyse viser stort potentiale for CO2-fangst og lagring i dansk havgræs

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også