DTU-forskere vil lave CO2 om til sten

I et nyt projekt vil et hold forskere på DTU forsøge at speede en naturlig proces op. Når CO2 kommer i kontakt med stenarten basalt, der består af størknet lava, bliver luftarten nemlig omdannet til sten.
Basalt-sten skaber læ på vulkanøen Lanzarote. | Foto: Bidstrup Stine/Ritzau Scanpix
Basalt-sten skaber læ på vulkanøen Lanzarote. | Foto: Bidstrup Stine/Ritzau Scanpix

Stenarten basalt, der består af størknet lava, omdanner naturligt CO2 til sten, og et hold forskere på DTU under ledelse af professor Susan Stipp forsøger i et nyt projekt at få den naturlige proces op i tempo, skriver videnskab.dk.

”Hvis vi hurtigt kan lave CO2 om til sten, kan vores metode blive et fyrtårn for Danmark med et vækstpotentiale, der minder om det, vi kender fra vindmøller. Vi ser det selv som en gamechanger,” siger Susan Stipp til mediet.

Projektet bygger viderere på en metode, som har været brugt i Island i årevis af firmaet Carbfix, der pumper CO2 ned til frisk og varm basalt, der bedst binder luftarten.

Mange andre steder er basalten derimod gammel og kold, og DTU-forskerne vil i deres projekt finde og teste biogeniske forbindelser i for eksempel eddike, spinat og alger, der kan virke som katalysatorer, der gør basalt i undergrunden mere reaktivt, skriver mediet.

Forskningsprojektet har modtaget i alt 52 mio. kr. fra tre fonde og har isoleringskoncernen Rockwool, betonvirksomheden IBF og affalds- og energiselskabet Argo med som partnere, skriver videnskab.dk.

Dansk Affaldsforening ærgrer sig over udskydelse af CCS-udbud

CCS-udbuddet trækkes tilbage

Argo slutter sig til gruppen af kommende CO2-fangere i affaldssektoren





Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også