Aalborg Portland må sænke prisen på sin grønne cement efter skuffende salg

Prisnedslag skal stimulere efterspørgslen på Aalborg Portlands mindre klimabelastende cement efter svigtende salgstal, fortæller adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen.
Foto: aalborgPortland/PR
Foto: aalborgPortland/PR

Aalborg Portland lover en besparelse på op til 30 pct. på klimakontoen, hvis et byggeri opføres med produktet Futurecem – men alt for få interesserede købere har bidt på krogen.

Det får nu cementproducenten til at tage konsekvensen og fra 1. september "udviske prisforskellen" mellem den Futurecem og konventionel grå cement, lyder det i en pressemeddelelse.

I første halvår af 2021 lå salget af Futurecem på knap 2.000 ton, mens forventningen for hele 2021 har været 40.000 ton.

Prisnedslaget, der ifølge cementproducenten indføres før tid, er derfor et nødvendigt skridt for at "stimulere efterspørgslen" på CO2-reducerede løsninger, lyder det fra adm. direktør Michael Lundgaard Thomsen.

"Vi har med prisudligningen fjernet en væsentlig barriere. Nu er der brug for, at resten af værdikæden også byder sig til. Bygherrerne, også de offentlige, skal efterspørge CO2-reduceret beton, rådgiverne skal kende til mulighederne og tage dem med i projekteringen, og entreprenørerne og betonproducenterne skal tilvælge nye løsninger," siger han i meddelelsen.

"Massiv" grøn investering

I december sidste år kunne Aalborg Portland ellers fejre sin første større ordre på CO2-reduceret cement fra affaldsvirksomheden Norecco, der har støbt sit nyeste behandlingsareal på 4.000 kvadratmeter med et underlag af Futurecem, som CleantechWatch tidligere har beskrevet.

Derudover har Aalborg Portland , ifølge Michael Lundgaard Thomsen investeret "massivt" i udviklingen af klimavenlige løsninger som Futurecem.

"Vi må dog sande, at udviklingen i efterspørgslen overraskende nok går for langsomt, og der er samtidig lav betalingsvillighed for mere grønne løsninger," siger direktøren i meddelelsen.

I alt har Aalborg Portland kastet 50 mio. kr. efter udviklingen af Futurcem, mens cementproducenten frem mod 2025 investerer en halv mia. kr. i nye produktionsanlæg. Det betyder også, at den grønne cement har 30 pct. højere udviklings- og produktionsomkostninger end konventionel cement, lyder det.

Et stigende salg af Futurecem skal hjælpe Aalborg Portland med målsætningen om en CO2-reduktion på 660.000 ton frem mod 2030. Herunder en ambition om, at fem pct. af al konventionel beton konverteres til Futurecem, mens målet for 2025 ligger på 50 pct.

Trods ambitiøse klimamål er udslip fra Aalborg Portland, der er Danmarks største CO2-udleder, steget med 30 pct. de seneste fem år.

Ny beregning: Danmarks CO2-budget er opbrugt om højest 15 år

Aalborg Portland vil indfange CO2 i 2022

Kritikere: Verdens store CO2-udledere svigter løfter

Aalborg Portlands CO2-udslip er steget med 30 pct. de seneste fem år trods klimamål

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også