Universitet vil have 160 kilometer rør til brint mellem Sverige og Finland

En hundrede kilometer lang rørledning til transport af brint fra Umeå til Brahestad kan blive en realitet som en del af en stor investering i brint hos Luleå teknologiske universitet (LTU).
Foto: SSAB
Foto: SSAB

De store brintambitioner kan ses på tværs af landegrænser. Og hos vores svenske naboer er der også flere projekter i gang, hvoraf mange omhandler den grønne omstilling i industri. Derfor skal der skabes en infrastruktur for brinten, så forsyning kan sikres - og lagres, når det er nødvendigt.

Det mener Luleå teniska universitet (LTU), der derfor vil sætte gang i planer om en 160 km. landrørledning til brint mellem svenske Umeå og finske Brahestad. Det skriver Bohuslänningen.

"Der er store planer for øget anvendelse af brint til produktion af fossilfrit stål, og det skal bruge lidt over en million ton brint om året og elektricitet svarende til halvdelen af ​​landets forbrug af elektricitet i dag for at producere dette brint," siger Rikard Gebart, professor i energiteknik på LTU, til Bohusläningen.

Han er sikker på, at rørledningen vil blive bygget inden for ti år.

Brinten skal produceres af overskydende vedvarende energi fra vind og sol, men problemet med netop disse energikilder er, at de er afhængige af passende vejrforhold. Derfor skal industrien også drage yderligere nytte af rørledningens funktion som reservoir, der kan lagre brinten.

Ud over rørledningen ønsker Luleå teknologiske universitet (LTU) også at undersøge sociale aspekter ved at opbygge 1.000 tusind nye vindmøller - samt hvordan brint kan bruges mere effektivt.

Flere projekter på vej

Transportledningen til brinten vil da muligvis også falde på et tørt sted. Foruden et konsortium bestående af Vattenfall, stålproducenten SSAB og mineselskabet LKAB ved navn Hybrit, der vil gøre en af verdens største klimasyndere, stålproduktion, grøn, ved at benytte brint, har også andre meldt sig på banen.

Svenske H2 Green Steel vil udover sin stålproduktion have gang i grøn brintproduktion på 800 MW. Opførelsen af anlægget er planlagt til at begynde i første halvdel af 2022 og være afsluttet inden 2024 for derefter at nå en produktion i fuld skala på 2,5 millioner ton fossilfrit stål inden udgangen af ​​2025.

Sverige er på nuværende tidspunkt ved at udarbejde en national strategi for brint. Energimyndigheten er pålagt at udarbejde strategien, der skal fremlægges senest 31. juni.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Topchef i Green Hydrogen Systems: Milliardnotering er ingen målstreg

Everfuel lægger dansk brintplan på bordet

Konsortium vil få trecifret millionstøtte fra EU til 100 MW brintanlæg

Grøn brintkomet kickstarter kommercialisering med stor ordre 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også