De grønne teknologimastodonter er ude af coronakrisens greb – men usikkerheden spøger stadig i kulissen

ET MED CORONA: På årsdagen for nedlukningen af det danske samfund lader flere af landets største cleantech-virksomheder til at være sluppet ud af coronakrisens værste greb. Håbet til fremtiden ligger nu i et kommende grønt investeringsboom.
Foto: Casper Dalhoff/ERH
Foto: Casper Dalhoff/ERH

Et år efter, at statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde lukkede landet og dermed store dele af erhvervslivet ned, lader flere af landets største grønne teknologivirksomheder til at have kommet sig over coronakrisens indledende chok.

De seneste regnskaber fra grønne teknologimastodonter som blandt andet Danfoss, Rockwool og Haldor Topsøe vidner i hvert fald om, at de fleste af virksomhederne er styret nogenlunde igennem det økonomiske stormvejr, som forårets nedlukning medførte.

Usikkerhed om både coronapandemien og konsekvenserne for markederne spøger fortsat i kulissen godt et år efter, men flere af virksomhederne sætter alligevel deres lid til de massive investeringer i grøn omstilling, som en øget politisk bevågenhed på klimaet givetvis vil føre med sig i den kommende tid.

Håbets farve er grøn, og det er fremtiden – omend usikker – også, lader budskabet til at være fra flere af de grønne teknologivirksomheders topchefer.

De lysere fremtidsudsigter tager udgangspunkt i løfter om betydelige investeringer i grønne tiltag, som flere regeringer rundt omkring i Europa har iværksat i et forsøg på at få gang i hjulene og den udfordrede økonomi igen, ligesom en større politisk bevågenhed på klimaet i fremtiden også skal komme virksomhederne til gode.

For eksempel guider isoleringsproducenten Rockwool med en vækst i lokale valutaer på mellem tre og fem pct. i det nye år, som blandt andet er bundet op på en række ambitiøse udmeldinger inden for boligrenoveringer på EU-plan, hvor man agter at renovere 35 mio. bygninger inden 2030.

Og hos Danfoss regner industrigiganten fortsat med at kunne ride med på den "kæmpe globale og grønne transformation", der kommer til at præge verden – og dermed Danfoss' forretning – de kommende år.

"Det er en megatrend, der har mange facetter, og vi er selvfølgelig meget obs på, at vi kan levere på den klimateknologi og innovation inden for blandt andet energieffektivitet og vedvarende energi, der kommer til at blive efterspurgt," fortalte topchef i Danfoss, Kim Fausing, til CleantechWatch tidligere på måneden.

Derfor fortsatte koncernen også sine massive investeringer i innovation, der i et coronapræget 2020 rundede i alt 267 mio. euro svarende til historiske 4,6 pct. af omsætningen i koncernen.

Corona spiste af væksten

De umiddelbare konsekvenser og implikationer for året så ellers grumme ud i de indledende måneder af nedlukningen, hvor store dele af erhvervslivet var tvunget til hjemmearbejde, forventningerne til året blev suspenderet af flere virksomheder, og coronarestriktioner satte en stopper for både projekter og rejseaktiviteter.

Det gjaldt ikke mindst for Danfoss, der som følge af nedlukningen sidste forår led store indhug i salget med en kulmination i maj, der så et dyk i salget på hele 20 pct.

Samme toner gjorde sig gældende hos pumpemastodonten Grundfos, hvis omsætning i første halvdel af 2020 faldt med næsten en milliard kr. sammenlignet med samme periode sidste år, mens det organiske salg så en tilbagegang på 8,3 pct.

Også hos isoleringsproducenten Rockwool var det særligt de skæbnesvangre måneder efter nedlukningen fra april til juni, der bød på et markant lavere salg og en næsten halveret bundlinje.

Mens Velux-ejeren VKR Holding endnu ikke har præsenteret regnskab for 2020, så spåede topchef Mads Kann-Rasmussen blot et par dage inde i landets nedlukning, at krisen ville få "betydelige konsekvenser."

"Der er ingen tvivl om, at corona kommer til at påvirke 2020 negativt. Det kan simpelthen ikke undgås," sagde topchefen i marts sidste år til CleantechWatch.

For katalysekoncernen Haldor Topsøe satte krisen i første halvdel af året ikke samme synlige spor i regnskabsbøgerne.

Til gengæld var ordrebogen inden indgangen til anden halvdel af 2020 betydeligt mindre som følge af, at mange raffinaderier og teknologiske projekter var påvirkede af en lav efterspørgsel og en global vækst på tilbagetog, fortalte topchef Roeland Baan i august sidste år.

Topchefen var dog ikke bleg for at holde fast i forventningerne til året. De "fremragende" resultater, som katalysekoncernen så i årets første seks måneder, ville nemlig udligne de negative implikationer fra coronakrisen i anden halvdel af året, spåede han.

Bedring i årets sidste måneder

Som nævnt lader flere af virksomhederne et år inde i krisen da også til at have fundet fodfæste igen, viser de årsregnskaber, der i disse uger bliver spyttet ud fra hjørnekontorerne rundt omkring i landet.

Men en bedring på markederne og dermed bedre resultater i anden halvdel af 2020 har for de fleste alligevel ikke været helt nok til at komme tilbage på sidste års niveau.

Det gælder ikke mindst for Rockwool, hvis slutspurt i årets fjerde kvartal ikke var nok til at indhente det tabte i årets første måneder. Isoleringsproducenten måtte dermed se både top- og bundlinje skrumpe.

Også Danfoss så bedring i årets sidste måneder, men det var i tråd med Rockwool heller ikke nok til at løfte forretningen til 2019's niveau, og industrigiganten så således et dyk i både salg og indtjening på seks pct. på begge poster.

Hos Haldor Topsøe holdt topchef Roeland Baans forventninger stik. Katalysegiganten formåede trods coronaudfordringer at leve op til sine forventninger og løftede omsætningen med 5 pct.

Mens hverken Grundfos eller Velux-ejeren VKR Holding endnu har leveret fulde regnskaber for året, tegner der sig altså et billede af en grøn teknologisektor, der trods udfordringer er på vej tilbage på sporet.

Luft til opkøb og nye strategier

Flere af virksomhederne har da trods coronakrisen og store indhug i salget også haft luft i budgetterne til at kunne foretage en række større opkøb i løbet af året.

Mens Danfoss' historiske og 23 mia. kr. store køb af amerikanske Eatons hydraulikforretning skete blot uger før krisen, så har både Rockwool, VKR og Grundfos upåvirket af coronapandemien foretaget betydelige opkøb i løbet af krisen, mens Haldor Topsøe ufortrødent har fortsat sin ambitiøse strategi om at blive førende verdensførende inden for grøn teknologi inden 2024.

Trods opkøb og bedring i resultaterne, er der et men:

Coronapandemien er fortsat ind i det nye år, og evnen til at forudse, hvordan markederne kommer til at udvikle sig i 2021, er stadig sløret, lyder det fra flere af virksomhederne.

En række markeder er da også stadig prægede af stor ustabilitet, og den globale usikkerhed fortsætter med at være høj, lød det blandt andet fra Danfoss i industrigigantens årsregnskab tidligere på måneden.

Krisen kan både få kortsigtede konsekvenser for væksten i det nye år og mere langsigtede økonomiske konsekvenser for markederne, skrev ledelsen i regnskabet – men lykkes det med grønne investeringskroner at få gang i de økonomiske hjul igen, så er der håb for et positivt momentum forude.

Topchef melder Danfoss klar til de "vigtigste spring" i virksomhedens historie

Danfoss leverer bedre end forventet efter stærk afslutning på 2020

Omsætningen i Grundfos falder med næsten en milliard

Rockwool-topchef: Grønt investeringsboom skal drive væksten i 2021

Bedring i fjerde kvartal redder ikke nedtur for Rockwool i udfordrende 2020

Velux-ejer er klar til flere milliardopkøb 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også