Topchef melder Danfoss klar til de "vigtigste spring" i virksomhedens historie

Væksten er på retræte i Danfoss efter coronaudfordringer i 2020, og industrigiganten er nu klar til at kunne trykke start på flere initiativer, der blev kridtet op til sidste år. Blandt andet står elektrificering til at blive et "lille industrieventyr."
Foto: Casper Dalhoff/ERH
Foto: Casper Dalhoff/ERH

Det er ikke gået stille for sig i Danfoss i 2020 – et år der blandt andet har budt på et historisk opkøb, et hårdt prøvet salg som følge af corona og en sammensmeltning af industrigigantens forretningsben.

Nu står topchef Kim Fausing klar til at tage nogle af de "vigtigste spring" i virksomhedens historie.

Det fortæller han til CleantechWatch i kølvandet på det årsregnskab for 2020, som koncernen fremlagde torsdag, der vidner om en vækst, som er på retræte efter coronaudfordringer i midten af året og store ambitioner for 2021's resultater.

"Vi har ikke spildt 2020, men er kommet godt og styrket igennem året og står nu på tærsklen til vækst og er særdeles velpositionerede til at ride med på de megatrends, der præger markedet i disse år," siger Kim Fausing.

De vigtige spring, som topchefen henviser til, omhandler mere specifikt tre store skridt for fremtiden.

Det første er opkøbet af amerikanske Eatons hydraulikforretning, der med en købssum på 23 mia. kr. er det største i industrigigantens historie og tilfører i alt 10.000 nye medarbejdere til koncernen. Det betyder, at Danfoss står til at vokse med en tredjedel.

"Det er et meget transformativt skridt for Danfoss, der betyder, at vi kommer helt op i den absolutte globale superliga. For mig er det jo fantastisk at være med til at udvikle Danfoss til at blive en så stor og globalt ledende virksomhed," siger Kim Fausing.

Det andet store skridt er sammensmeltningen mellem forretningsenhederne Heating og Cooling i det nye forretningsben Danfoss Climate Solutions, der blev meldt ud i slutningen af året.

Forretningsbenet samler "al den klimateknologi, der skal bruges til energieffektive løsninger og infrastruktur i blandt andet bygninger og industrien," fortæller Kim Fausing.

Forretningsenheden har allerede nu markeret sig som førende på markedet for klimateknologi, lyder det videre fra topchefen.

"Det er faktisk en helt fantastisk stærk global forretning, og det betyder altså, at vi i Danmark i form af Danfoss har et hovedkvarter for en af verdens førende virksomheder i den globale transformation til grønne løsninger," siger han.

Et elektrisk industrieventyr

Med det nye forretningssetup håber Danfoss også på at kunne etablere sig yderligere på udviklingsmarkeder, som industrigiganten det seneste stykke tid har sat særligt fokus på.

Især i Kina har man haft stor succes med forretningen, og der er nu kig på også Indien og resten af Asien generelt, ligesom Østeuropa, Tyrkiet, resten af Mellemøsten og Afrika også er i sigtekornet.

"Det er alt sammen områder, hvor vi ser meget stor vækst i de næste fem til femten år. Det er her, en stor del af verdens vækst kommer til at ligge fremadrettet. Vi har allerede haft meget succes i nogle af regionerne, men nu lægger vi mere vægt på for at se, om vi ikke kan skubbe endnu mere til det," siger Kim Fausing.

Det tredje store spring, som Danfoss planlægger at ride med på, er den omfattende elektrificering af blandt andet byer, bygninger, transportmidler og klimateknologi generelt, som verden ser lige nu.

Her kan Danfoss levere de teknologier, der er brug for i for eksempel elektrificeringen af transportsektoren, lyder det fra topchefen.

Det er derfor et område, som Kim Fausing spår til at blive "meget transformerende" for industrigiganten, og som kan indbringe "hundredvis af millioner af euro."

"Elektrificering er i sig selv et lille industrieventyr – og det er endda sagt med jysk filter på," siger topchefen.

Tre faktorer skal drive væksten

Udover de historiske spring, som Danfoss har planer om at foretage i løbet af året, så forudser Kim Fausing, at væksten skal drives af flere faktorer.

Først og fremmest kommer et regulært comeback på Danfoss' markeder til at få betydning for næste års regnskabsbøger.

Da flere af industrigigantens kunder i marts og april sidste år lukkede ned som følge af coronakrisen, gjorde det store indhug i salget, der i maj var nede med hele 20 pct. Men siden da er salget langsomt krøbet tilbage, og fjerde kvartal var stort set tilbage på samme niveau som i 2019.

Det comeback kan også allerede nu læses ind i første kvartal, hvor "verden er vendt tilbage."  fortæller Kim Fausing.

Derudover satser industrigiganten fortsat på at ride med på den "kæmpe globale og grønne transformation", der kommer til at præge verden de næste mange år.

"Det er en megatrend, der har mange facetter, og vi er selvfølgelig meget obs på, at vi kan levere på den klimateknologi og innovation inden for blandt andet energieffektivitet og vedvarende energi, der kommer til at blive efterspurgt," siger Kim Fausing.

Derfor har koncernen også fortsat sine investeringer i innovation, der i 2020 rundede investeringer for i alt 267 mio. euro, hvilket svarer til 4,6 pct. af omsætningen i koncernen.

Og så er der som bekendt elektrificeringen, som Kim Fausing ser som et af de helt store springpunkter for 2021's vækst også. Målet mod en elektrificeret verden rammer nemlig bredt på tværs af Danfoss' forretningsområder, peger Kim Fausing på.

"De tre områder til sammen – markedet, der gør comeback, en klar grøn transformation, og en elektrificering af verden – ser vi som de helt store vækstmotorer for det kommende år," siger han.

Danfoss leverer bedre end forventet efter stærk afslutning på 2020

Danfoss vil gøre eget hovedsæde CO2-neutralt i 2022

Danfoss vil bruge sine grønne datacentre som showroom for techgiganter

Danfoss ser grønt væksteventyr i horisonten

Danfoss forbereder frasalgs-manøvre i forsøg på at gennemføre historisk milliardhandel 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også