To cleantech-virksomheder skal dyste om europæiske miljøpriser

Isoleringsgiganten Rockwool og teknikvirksomheden Stjernholm skal dyste om EU's miljøpriser i konkurrencen European Business Award for the Environment, efter de tirsdag er blevet kåret som vindere af den nationale del af konkurrencen herhjemme.
Rockwool modtager prisen i kategorien bæredygtige processer. | Foto: Ingeniørforeningen IDA
Rockwool modtager prisen i kategorien bæredygtige processer. | Foto: Ingeniørforeningen IDA

Det bliver isoleringsgiganten Rockwool og vandteknikvirksomheden Stjernholm, som primært leverer løsninger til for- og efterbehandling af spildevand og udvikler produkter til landbruget, der skal repræsentere Danmark, når der skal dystes om EU's miljøpriser i konkurrencen European Business Award for the Environment.

Det står klart, efter de to virksomheder tirsdag har vundet den nationale del af prisuddelingen, som Ingeniørforeningen IDA står for, i hver sin kategori.

Det er Rockwools nye "banebrydende" smelteteknologi, som skal bidrage til at reducere CO2-udledningen fra Rockwools danske fabrikker, der har vundet isoleringsgiganten prisen i kategorien bæredygtige processer.

Teknologien gør det muligt at opvarme smelteovnene med biogas i stedet for fossile brændsler, og kan "hjælpe den grønne omstilling i en lang række industrier," lyder det blandt andet fra bedømmelseskomiteen, der i sin begrundelse også skriver:

"Rockwool er med projektet med til at vise vejen for grøn omstilling inden for energiintensiv industri, hvor elektrificering typisk ikke er en mulighed."

I Rockwool lyder det fra Bjørn Andersen, direktør for teknologi og produktion, at prisen er et udtryk for isoleringsgigantens dedikation til bæredygtighed som en vigtig del af forretningen.

"Det ingeniørarbejde og den innovation af teknologi, som prisen anerkender, bygger på vores arbejde gennem årtier, hvor vi har bestræbt os på at mindske miljøpåvirkningen fra vores produktion," lyder det i en kommentar fra Bjørn Andersen.

Han fortæller desuden, at teknologien har globalt sigte.

"Med produktion i mange forskellige lande over hele verden, så ved vi også, at vi ikke kan lægge alle vores teknologi-æg i den samme kurv. Derfor har vi også udviklet en smelteteknologi, der er baseret på el. Den teknologi er særligt velegnet i lande, hvor fremstillingen af el har et lavt CO2-aftryk, for eksempel el fra vandkraft," siger Bjørn Andersen.

Kaj Stjernholm er adm. direktør i Stjernholm A/S. | Foto: Ingeniørforeningen IDA
Kaj Stjernholm er adm. direktør i Stjernholm A/S. | Foto: Ingeniørforeningen IDA

Hos Stjernholm er det virksomhedens sandsepareringsanlæg, der kan separere gylle og sand, som har bragt prisen i kategorien bæredygtige produkter og services hjem.

Anlægget kan mere specifikt separere gylle fra det sand, der er blevet brugt i sengebåse på kvægfarme, hvilket betyder, at op til 99 pct. af sandet kan genanvendes igen, mens den separerede gylle kan sælges videre til forgasning på biogasanlæg.

"Stjernholms anlæg er et flot eksempel på cirkulær økonomi med stor råstofbesparelse og en væsentlig CO2-reduktion til følge," lyder det blandt andet i begrundelsen fra bedømmelseskomiteen i IDA.

Udover priser i kategorierne bæredygtige produkter og services og bæredygtige processer har IDA også kåret Sinatur Hotel og Konference som vinder i kategorien miljømanagement for implementering af en omfattende bæredygtighedsstrategi.

Vinderne af European Business Award for the Environment findes i 2022.

Vækst i eksportmarkeder løfter top- og bundlinje hos spildevandsvirksomhed 

Rockwool-topchef: Grønt investeringsboom skal drive væksten i 2021

Statsminister og topchefer i kamp for klimaeksport: "Vi har en mulighed, som kan blive dominerende for dansk erhvervsliv" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også