Nyt millionprogram skal hjælpe 15 grønne startups ud på eksportmarkedet

Et nyt acceleratorprogram skal hjælpe unge, danske cleantech-virksomheder inden for CO2-besparende teknologier til at skalere forretningen og få deres løsningerne ud over rampen.
Thomas Hofman-Bang (tv.), adm. direktør i Industriens Fond og Steen Donner, CEO i DTU Science Park, i Futurebox’ prototypeværksted, hvor de kommende deltagere i Greenup Accelerator kan arbejde med deres prototyper. | Foto: DTU Science/PR
Thomas Hofman-Bang (tv.), adm. direktør i Industriens Fond og Steen Donner, CEO i DTU Science Park, i Futurebox’ prototypeværksted, hvor de kommende deltagere i Greenup Accelerator kan arbejde med deres prototyper. | Foto: DTU Science/PR

Vejen til eksportsucces for grønne danske startups er for lang og kringlet i dag, og skal de danske konkurrencedygtige klimaiværksættere komme ud på det globale marked, kræver det et økonomisk skub.

Sådan lyder hovedtanken bag et nyt acceleratorprogram for grønne start-ups, Greenup Accelerator, som DTU Science, Industriens Fond og The Footprint Firm står bag.

"CO2-reducerende virksomheder befinder sig typisk inden for hardware- og deeptech-universet, hvor det ganske enkelt er sværere at være opstartsvirksomhed. Det er mere komplekst, det tager mere tid, og er omkostningstungt at få proof-of-concept og etableret demonstrationsanlæg," siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industrien Fond, til CleantechWatch.

"Derfor er der brug for at blive skubbet på," tilføjer han.

Greenup Accelerator har konkret til formål at hjælpe virksomheder, der arbejder med CO2-reducerende løsninger, gennem den hårde opstart og videre mod skalering, vækst og siden eksport.

I alt 15 startups vil blive valgt til at deltage i programmet, hvor de foruden et garanteret lån på en mio. kr. løbende vil modtage råd og vejledning.

Steen Donner, der er adm direktør hos DTU Science Park, fremhæver det forhold, at det ofte er de tunge aktører, der efterspørger CO2-besparende løsninger.

"Tit er det løsninger, skal sælges enten store virksomheder eller offentlige instanser. Her står man ofte over for den udfordring, at mange helst vil købe teknologier, der er efterprøvede. Den er den barriere, vil skal hjælpe virksomhederne ud over," siger han.

50 pct. skal ud over rampen.

Parterne bag samarbejdet har identificeret fem sektorer, der vil være særligt fokus på i udvælgelsesprocessen til acceleratorprogrammet, nemlig industri, byggeri, landbrug, fødevarer og transport.

Det skyldes, at der netop inden for disse sektorer er gode muligheder for at levere CO2-reducerende løsninger, forklarer Steen Donner.

Succeskriteriet er, fortæller han, at mindst 50 pct. af start-up-virksomhederne, der deltager, ender med at komme ud over rampen og skalere deres produktion.

"Det er temmelig ambitiøst," siger han med henvisning til, at det ifølge tal fra OECD kun er fire procent af alle startups, der når til skaleringsfasen. Skalering defineres af OECD ved, at en virksomhed får flere end 10 ansatte og vokser med mindst 20 pct. om året tre år i træk.

"Vi skal selvfølgelig huske, at vi kommer til at udvælge de bedste virksomheder, så der er gode muligheder for at få en pæn andel ud over rampen," siger Steen Donner.

Han fremover, at Greenup Accelerator med sine 20 måneders varighed er væsentligt længere end andre acceleratorprogrammer, der typisk varer op til fem måneder.

"Programmets længde betyder, at vi kan hjælpe virksomhederne helt fra undersøgelse af markedspotentialet over strategi og struktur i virksomheden, og til de endeligt skalerer," siger han.

Håber på masser af ansøgere

Greenup Accelerator bliver for alvor skudt i gang i starten af det nye år.

Når udvælgelsesprocessen er færdig til marts, vil de deltagende virksomheder flytte sammen i opstarts-hubbet Futurebox i Lyngby.

Thomas Hofman-Bang fra Industriens Fond, der finansierer programmet, ser frem til at følge de grønne start-up virksomheder på deres potentielle vækstrejser.

"Efterspørgslen efter klimavenlige løsninger øges fra resten af verden. Ved at hjælpe iværksættere godt i gang kan vi forhåbentlig bringe nogle konkurrencedygtige klimaiværksættere godt ud på det globale marked," siger han.

Er der ikke en risiko for, at I med programmet vil komme til at kaste penge efter koncepter, der ganske enkelt ikke har gang på jord?

"Forhåbentligt får vi jo rigtig mange ansøgninger, så processen vil sikre, at det kun er de løsninger med mest potentiale, der får lånene og bliver en del af det her program. Vi kommer til at kigge på en masse parametre, blandt andet validering af forretningsmodel, markedspotentiale, kompetencer osv., for at sikre os, at vi får de bedste igennem," siger Thomas Hofman-Bang.

Ung forsker høster Rambøll-pris for forsøg på at gøre byggebranchen grønnere

Gigantlån kan firdoble produktionen hos svensk batterifabrikant 

Højteknologisk start-up udnævnt som årets klimaiværksætter  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også