Waturu-chef efter kritik og børsnedtur: "Meget af det er selvforskyldt"

Cleantech-virksomheden Waturu er selv skyld i en stor del af den negative opmærksomhed, der har præget selskabet det seneste år, mener adm. direktør. Han afviser dog alle anklager om, at virksomhedens vandvarmere ikke skulle leve op til løfterne.
Foto: GOOGLE MAPS
Foto: GOOGLE MAPS

De seneste 12 måneder har på alle måder budt på modvind for Waturu Holding.

Vandteknikvirksomheden blev noteret på Nasdaqs minibørs, First North, i maj måned sidste år og så hurtigt aktiekursen tordne frem fra under 20 kr. til over 70 kr. i december, men i dag – knap et år senere – kan en aktie erhverves for mindre end 9 kr. per styk.

Bag rutsjebaneturen gemmer sig gentagne forsinkelser af firmaets vandvarmerprodukt, kritik af selskabets kommunikation, en bortvist finanschef, en voldgiftssag, udskudte noteringer af spinoff-selskaber og tvivl om den bagvedliggende teknologis reelle formåen.

"Der er jo ikke nogen tvivl om, at meget af det er selvforskyldt i og med, at vi er forsinket med produktionen," siger Waturus adm. direktør og medejer, Toke Reedtz, da CleantechWatch fanger ham til en kommentar om udviklingen ovenpå seneste nedjustering i sidste uge, hvor selskabets planer om at fremstille 10-15.000 vandvarmere blev ersttattet med planer om maksimalt 375 enheder til referenceprojekter.

"Aktiekursen steg jo utrolig meget og faldt tilbage igen, og det kan være svært, for det (minibørsen First North, red.) er jo et marked, hvor likviditeten er begrænset, så kursen påvirkes relativt hurtigt," siger Toke Reedtz og tilføjer:

"Og det er klart, at det er med til at give et billede af, at det må gå utrolig dårligt for virksomheden. Men det har jo ikke noget med produktet at gøre."

Afviser alle anklager

Selvom Toke Reedtz har forståelse for, at udskudt produktion og tiltagende kritik er blevet omsat til tæsk på børsen, mener han også, at noget af kritikken er uberettiget.

Det gælder ikke mindst de kritiske spørgsmål, der på Facebook-gruppen 'Waturu Holding – Vi mangler svar' er blevet rejst ved Waturus vandvarmer-teknologi, som ifølge Waturu gør det muligt at slå bakterier ihjel uden at hæve temperaturen i vand.

Teknologien forsøger Waturu Holding udover vandopvarmningsenheder også at bringe i spil inden for landbaseret fiskeopdræt og medicinalindustrien til behandling af sår i de to datterselskaber Aquaturu og Watgen Medical, hvis børsnoteringer for nylig er blevet skubbet til det nye år.

At Waturus teknologi skulle kunne fjerne bakterier fra vand uden at varme det op, tvivler mange i Facebook-gruppen på, men Toke Reedtz afviser over for CleantechWatch alle anklager om, at den ikke skulle virke som lovet.

"Det, jeg kan sige, er, at vi fuldstændig kan afvise alle de påstande, der bliver skrevet derinde om, at produktet ikke virker, at det ikke er energieffektivt og ikke kan slå bakterier ihjel. Alt det, der står derinde, det kan vi fuldstændig afvise," siger han.

Hvor langt er I med evidensen om, at produktet virker? Har I det sort på hvidt?

"Ja, selvfølgelig. Prøv at tænke på, at vi har indgået en aftale med Saint Gobain, en af verdens største distributører. Man får ikke sådan nogle aftaler, medmindre du kan overtale selv den mest kritiske. Så vi har selvfølgelig energieffektivitetstest, dokumentation for bakteriedelen og så videre," siger Waturu-direktøren med henvisning til forventningen om, at distributøren kan afsætte 25.000 enheder over de næste tre år.

Den verserende voldgiftssag kan Toke Reedtz ligesom bortvisningen af finansdirektøren i sidste måned ikke sige meget om, fordi det er verserende sager – han fortæller dog, at voldgiftssagen figurerede i 2019-regnskabet, men af en fejl ikke kom med i det seneste halvårsregnskab.

"Nytter ikke at tude over det"

Kritikken af Waturu Holding på de sociale medier har ifølge Toke Reedtz "været så slem", at selskabet har været nødt til at lave en redegørelse til Nasdaq og gå i rette med anklagerne. Og selvom han har forståelse for, at de gentagne forsinkelser afføder kritik, synes han, at "tonen måske bliver lidt for hård nogle gange".

"Det er noget af et uvejr at komme ind i for et lille selskab, og det er svært, fordi det foregår online," konstaterer han og fortsætter:

"Til at starte med havde jeg egentlig den holdning, at vi ikke skulle svare på alle de spørgsmål, fordi det er svært ved siden af driften. Jeg burde jo lave noget andet end at sidde og svare på de spørgsmål. Men når man så ikke gør det, fremstår det pludselig som om, at det er sandheden."

Toke Reedtz nævner, at flere af de mest kritiske røster på Facebook-gruppen tidligere har været ansat i et nu lukket selskab ved navn Oneheat, som forsøgte sig med en lignende teknologi og havde Toke Reedtzs mor, Waturus hovedaktionær, i ejerkredsen og hans tvillingebror i direktionen.

"Det er jo nogle medarbejdere, som tidligere er blevet fyret i et selskab og så måske ser sig sure på det – og her er en mulighed for at drille os lidt – Og så er der nogle medier, der tager det op. Og jeg kan godt forstå det," siger han med henvisning til, at også flere medier har stillet kritiske spørgsmål til både Waturu Holdings teknologi og de gentagne forsinkelser på salgssiden.

Selvom det ærgrer Toke Reedtz med den kritiske dækning af selskabet, er han fortsat optimistisk for fremtiden. Og "det nytter ikke at tude over det," som han formulerer det.

"Når man stikker næsen frem og ikke leverer som ventet, må man også forvente at få nogle tæv. Det, jeg synes, der er ærgerligt, som man skal huske på, er, at der ikke er nogen af os oprindelige aktionærer, der har solgt noget som helst. Vi kæmper stadig," siger han.

Waturu Holding udskyder børsnotering af endnu et selskab 

Skandaleombrust cleantech-virksomhed inddraget i voldgiftssag 

Omdiskuteret vandteknikvirksomhed reducerer produktionsmål markant

Debat raser i sag om bortvist Waturu-CFO 

Waturu Holding bortviser finansdirektør 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også