Debat raser i sag om bortvist Waturu-CFO

Mens Waturus nu bortviste CFO afviser alle anklager om potentielt ulovlige transkationer, stiller flere medlemmer af en Facebook-gruppe for Waturu-aktionærer en række kritiske spørgsmål til selskabets egen udlægning.
Waturu Holding er børsnoteret på Nasdaq First North | Foto: Nasdaq / PR
Waturu Holding er børsnoteret på Nasdaq First North | Foto: Nasdaq / PR
AF FREDERIK TIMM BENTSEN OG SIMON VALEUR

Der er langtfra sat det sidste punktum i sagen om den fratrådte finansdirektør i Waturu Holding, Michael Nørgaard.

Siden gårsdagens børsmeddelelse fra vandteknikvirksomheden om, at der efter opsigelsen fra CFO'en den 4. september er fundet "uregelmæssigheder" i transaktioner, som nu medfører bortvisning af Michael Nørgaard og en potentiel politianmeldelse, har debatten raset i en Facebook-gruppe med navnet 'Waturu Holding - Vi mangler svar'.

Gruppen, som i skrivende stund har 157 medlemmer, er ifølge dens formålsbeskrivelse oprettet for at få svar på kritiske spørgsmål fra stifterne og hovedejere af Waturu A/S om alt fra forsinket produktion, anklager om et uholdbart patent og et produkt, der ikke fungerer i praksis.

Her er det langtfra alle medlemmer, som køber Waturu Holdings påstand om, at finansdirektøren, der har været ansat i virksomheden siden januar 2019, skulle have foretaget noget forkert.

"Så ham har de ofret? Smidt på bålet? Det er en køn familie...," skriver et medlem af gruppen med henvisning til Reedtz-familien fra Vejle, som er hovedejere af Waturu og har både adm. direktør og stifter Toke Reedtz og hans bror, Tor Reedtz, på lønningslisten.

Waturu Holding er onsdag endnu ikke vendt tilbage på CleantechWatch henvendelse om en kommentar til bortvisningen af selskabets CFO.

Michael Nørgaard har heller ikke ønsket at stille op til interview, men afviser i et opslag på sin egen Facebook-profil alle anklager fra selskabet. Han påpeger samtidig, at han selv sagde sit job op sidst i august, hvorefter Waturu i en børsmeddelelse den 4. september oplyste, at finansdirektøren senest ved udgangen af november i år ville stoppe i sin stilling.

"I forhold til bortvisning og beskyldninger afviser jeg og min advokat disse påstande, og overvejer nu hvordan sagen skal videreføres herfra," skriver Michael Nørgaard blandt andet i opslaget.

Artiklen fortsætter...

Forsinkelser på forsinkelser

Sagen om den nu tidligere finansdirektør skriver sig ind i en længere række af bump på vejen for cleantech-virksomheden.

Waturu har ad flere omgange måttet udskyde lanceringen af sine vandvarmere. Som beskrevet i CleantechWatch udskød virksomhed første gang lanceringen tilbage i december, da ændringer i opsætningen af produktionen samt forsinkelse af del-leverancer fra underleverandører dengang betød, at man vurderede at skulle ind i andet kvartal af 2020.

Tidligere i år oplyste Waturu så i en børsmeddelelse, at "udfordringer med leverance af delelementer", der blev "yderligere besværliggjort af coronakrisens påvirkning" betød, "at leverancen af enheder påbegyndes i Q3 2020".

En del af kritikken på Facebook-gruppen "Waturu holding A/S – Vi mangler svar" er i den forbindelse gået på Waturus kommunikation, eller mangel på samme. Der har blandt andet været uklarhed om det unikke i teknologien bag selskabets produkt, om patenterne og ikke mindst om aftalerne med VVS-grossisterne Saint Gobain og Brdr. Dahl, mener medlemmerne af gruppen.

Waturu leverede i slutningen af september sin første enhed til Saint Gobain. Som beskrevet i Økonomisk Ugebrev var cleantech-virksomhedens produkter dog langtfra så gennemtestede, som virksomheden tidligere havde oplyst og manglede fortsat at gennemgå en omfattende testproces.

Anklagerne fortsætter

På Facebook-gruppen 'Waturu Holding – Vi mangler svar' stopper utilfredsheden over Waturu dog ikke ved de gentagne forsinkelser af produktet, som ifølge medlemmerne ikke harmonerer med de udsigter, de har købt sig ind i selskabet på.

Medlemmerne sætter blandt andet spørgsmålstegn ved, om selskabets produkt overhovedet fungerer i praksis og kræver dokumentation.

Flere påstår desuden at have arbejdet sammen med blandt andet Tor Reedtz, bror til Waturus direktør, Toke Reedtz, som i dag er ansat som idémanden bag Waturus opfindelse, i en lignende virksomhed ved navn Oneheat.

Oneheat, der angiveligt også lavede varmemålere, gik konkurs inden selskabet for alvor kom ud over rampen med et færdigt produkt i stor skala.

"Det er helt normal procedure i Reedtz familien at true med "lige om lidt sker der noget slemt". Jeg har modtaget de VILDESTE trusler/breve/anmeldelser fra den familie," skriver et medlem af gruppen, som efter eget udsagn var ansat i Oneheat.

Mediet Økonomisk Ugebrev beskrev tilsvarende i en artikel sidst i august, at Waturu synes at være "baseret på en næsten tro kopi af et tidligere konkursramt selskab med samme ejerfamilie."

Mens Waturu tidligere på Facebook har kaldt en del af informationen, der cirkulerer om selskabet, for vildledende og "decideret falsk", manede andre brugere i Facebook-gruppen onsdag i denne uge også til ro:

"Mon ikke folk lige skal tage et øjeblik og styre hangen til konspirationsteoretiske øvelser. Virksomheden er i startup mode, der er selvfølgelig bump på vejen, og det er ikke ligefrem weltklasse ledelse, vi er vidne til; men alligevel...," skriver en bruger i en tråd om anklagerne mod den nu bortviste CFO i selskabet.

Underskud og udskudt notering

I forbindelse med Waturu Holdings børsintroduktion på Nasdaq First North Denmark i maj 2019 blev IPO'en overtegnet med over 600 pct. og lå allerede på første handelsdag i kurs 12,7 kr., cirka dobbelt så meget som den oprindelige udbudskurs.

Aktiekursen buldrede i de efterfølgende måneder frem og nåede på et tidspunkt 88 kr. per aktie. Siden da er det dog gået ned ad bakke for kursværdien, og i skrivende stund kan en Waturu Holding-aktie ifølge tal fra Nasdaq erhverves for omkring 10 kr.

Waturu Holding er kommet ud af årets første seks måneder med et underskud før skat på 4,2 mio. kr.

I en meddelelse til halvårsregnskabet, som blev offentliggjort i august, lovede direktør i Waturu Holding, Toke Reedtz, at fokus for virksomheden i andet halvår af 2020 kommer til at være på produktion og salg samt børsnoteringen af Waturus to datterselskaber Aquaturu og Watgen Medical.

Waturu Holding forventer, at Aquaturu skal børsnoteres på Nasdaq First North Growth Market i begyndelsen af fjerde kvartal med en noteret markedsværdi på 170 mio. kr., mens Waturu i september udskød noteringen af Watgen Medical til 2021.

Waturu Holding bortviser finansdirektør

Millionunderskud i Waturu Holding: Salget lader vente på sig

Waturu forventer at børsnotere datterselskab sidst på året

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også