"Det er vigtigt ikke at forveksle omkostninger med investeringer i den grønne omstilling"

Kloge investeringer i grøn omstilling vil betale sig mangefold tilbage, mener Grundfos-topchef Mads Nipper, der advarer mod at lægge for mange æg i kurven hos de teknologier, der først er klar om et par år.
Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff

"Der er ingen vej udenom, at den grønne omstilling på kort eller længerevarende sigt kommer til at koste noget. Ellers når vi ikke i mål."

Sådan lyder dommen fra topchef i Grundfos og formand for regeringens klimapartnerskab for produktionsvirksomheder, Mads Nipper, der er bekymret for mantraet om, at den grønne omstilling ikke må blive for dyr.

"Det er vigtigt ikke at forveksle omkostninger med investeringer i den grønne omstilling. Hvis vi gør det intelligent, så vil investeringer i grøn omstilling betale sig mangefold tilbage," siger Mads Nipper til CleantechWatch.

Topchefen peger blandt andet på tidligere regeringers investeringer i dansk vindteknologi, der i dag er en milliardindustri i Danmark.

"Det er et klasse eksempel på, hvordan et langsigtet investeringsperspektiv har skabt enorm samfundsmæssig værdi for både det danske samfund og for klimaet," siger Mads Nipper.

Må ikke satse på hockey-staven

Klimapartnerskabet for produktionsvirksomheder afleverede med Mads Nipper i spidsen i marts i år sine anbefalinger til regeringen. Målet er næsten CO2-neutralitet for mere end 12.000 produktionsvirksomheder inden 2030.

Partnerskabet fremlagde i alt 61 tiltag specificeret på tværs af otte indsatsområder, der omfatter energieffektivisering, elektrificering og rumvarme, skift til biogas, produktion og efterspørgsel på bæredygtige løsninger, CO2-fangst hos de største udledere, øget genanvendelse af overskudsvarme, skift til grøn transport og global indvirkning af dansk teknologi.

Mere end et halvt år efter er Mads Nipper fortrøstningsfuld, når det kommer til spørgsmålet om, hvorvidt regeringen har rykket hurtigt nok på anbefalingerne inden for de otte indsatsområder. Det, synes han, at den har.

"Jeg synes, der sker noget," siger han og tilføjer:

"Men jeg er som flere andre også bekymret for, at vi læner os for meget op ad den stejle hockey-stav, altså at vi lægger lidt for mange æg i kurven på de teknologier, som skal komme om nogle år."

Det er med at komme i gang hurtigt med de greb, der allerede findes – hvad enten det gælder energieffektivitet eller en grøn afgiftsreform og CO2-afgifter, argumenterer topchefen.

"Vi kan ikke læne os tilbage. Det skal være både og. Det siger regeringen jo også, men mit synspunkt vil nok være, at vi skal fremskynde flere handlinger. For selvom det er rigtigt, at grøn brint og carbon capture-teknologier er nødvendige for at nå helt i mål, så kan vi også gøre rigtig meget lige nu med eksisterende teknologier," siger Mads Nipper.

2030 er kun ti år væk, påpeger topchefen desuden. Derfor er der ingen undskyldninger for ikke at komme i gang med det samme.

"Der er jo nogen, der vil mene, at når energien bliver helt grøn, så kan vi bare bruge løs, og så er det lige gyldigt med alle de andre eksisterende teknologier. Men selv i et fremsynet land som Danmark kan der gå rigtig lang tid, før vi har 100 pct. grøn energi. Så vi skal ikke forspilde muligheden for at udvikle andre teknologier," fortsætter Mads Nipper.

Er der områder, hvor du synes, at det står kritisk til, og regeringen ikke har rykket hurtigt nok?

"Der ikke nogen områder, hvor det er helt kritisk, men jeg synes, det haster med at få et bindende mål for energieffektivisering. Og hvis vi skal i mål med at udnytte de teknologier, vi allerede kender, fuldt ud, så skal vi også have klarhed om, hvad der skal ske inden for biogas-området," siger topchefen.

Grundfos-topchef: Grønne succeshistorier skal vise 12.000 produktionsvirksomheder vejen til CO2-neutralitet

Grønne erhvervsledere blandt underskrivere i nyt klimaopråb 

Topvirksomheder sætter leverandører under pres med nye, ambitiøse klimamål 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også