Dansk sorteringsspecialist ser guldkalv i EU's affaldskrav

Den danske producent af emballageanlæg Anker Andersen A/S fastholder sit internationale udsyn og ser store forretningsmuligheder i genanvendelseskravene fra EU's plastdirektiv, fortæller adm. direktør.
Foto: Tobias Nicolai/JPA
Foto: Tobias Nicolai/JPA

EU's plastdirektiv stiller omfattende krav til nationale mål for genanvendelse og reduktion af engangsemballage, og det kan vise sig at blive en guldgrube for Anker Andersen A/S.

Virksomheden fremstiller, installerer og servicerer maskiner og anlæg til sortering og afregning af brugte drikkeemballager af plast, glas og metal, og adm. direktør, Peter Rasmussen, ser store forretningsmuligheder i plastdirektivet, fortæller han til CleantechWatch.

"Selv om vi eksporterer worldwide i dag, siger det sig selv, at de eneste markeder, hvor vi kan sælge vores produkter, er der, hvor der er en eksisterende pantlovgivning. Og det er en af grundene til, at jeg ser særdeles positivt på Europa," siger Peter Rasmussen.

Et af kravene går på, at medlemslandene skal indsamle 90 pct. af alle plastflasker senest i 2029, og selv det ikke direkte påbyder landene at indføre pantordninger, er det i høj grad det, der lægges op til fra EU's side.

Medlemslandene skal også reducere anvendelsen af fødevarebeholdere og kopper af plast via nationale reduktionsmål eller sørge for, at de ikke udleveres gratis, hvilket også peger på mulige løsninger, der involverer pantsystemer.

"Så det taler for, at vi har et meget spændende vækstpotentiale inden for EU. Vi ser meget lyst på fremtiden," siger Peter Rasmussen.

Succes over Atlanten

Som beskrevet i CleantechWatch kom Anker Andersen A/S godt ud af det seneste regnskabsår med en stigning i bruttofortjenesten fra godt 20 mio. kr. i 2018/2019 til knap 25 mio. kr. i det forskudte regnskabsår 2019/2020 og en bundlinje, der er vokset fra 6,7 mio. kr. til 9,7 mio. kr.

Årsagen skal findes i et uventet stort antal ordrer på emballageanlæg.

"Det har været et tilfredsstillende år. Vores internationale salg har over en bred karm været over forventning i år. I særdeleshed USA har været godt, hvor vi har solgt en del til virksomheder specialiseret håndtering af returemballager," siger Peter Rasmussen.

Blandt Anker Andersens kunder er både industrivirksomheder, dagligvarekæder og emballagevirksomheder. Og selv om kundeporteføljen blandt andet tæller Dansk Retursystem, er det udlandet, virksomheden kigger efter, fortæller Peter Rasmussen.

Det internationale udsyn er blevet konsolideret, efter virksomheden i oktober blev opkøbt af det svenske investeringsselskab Färna Invest.

"Vores nye ejere er i et beslægtet marked, og i den forbindelse forventer vi selvfølgelig nogle synergier på internationalt plan," siger den adm. direktør.

Corona skaber usikkerhed

Trods økonomisk fremgang kigger Anker Andersen ind i en usikker tid, mener Peter Rasmussen.

"Vi er kommet godt ind i det nye regnskabsår, bedre end forventet. Der er flere forhold, der gør det svært at komme med prognoser for fremtiden. For det første opererer vi på et rent myndighedsreguleret marked. For det andet har vi corona."

Hvad betyder corona konkret for jeres arbejde?

"Det betyder, at vi ofte ikke kan komme ud og installere de anlæg, vi måtte sælge. Og kunderne kan samtidig godt være tilbageholdne, når de ikke er sikre på, om de kan få installeret deres anlæg og i øvrigt ikke kender deres egen forretningsmuligheder som følge af corona," siger Peter Rasmussen.

Har du noget bud på, hvor I kommer til at ligge resultatmæssigt for det kommende år?

"Nej, det vil jeg ikke gætte på. Usikkerheden er enorm med corona. Men vi forventer et tilfredsstillende resultat."

Stor ordretilgang hæver top- og bundlinje for dansk producent af emballageanlæg

Dansk Retursystem åbner pantstation til 25.000 flasker og dåser

Dansk Retursystem må indsætte ekstra bemanding under coronakrise

Dansk Retursystem melder sig klar til at afsætte sit plast i Danmark 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også