Intelligent varmepumpeanlæg kan trække billig strøm og forhindre varmespild

Virksomheden Suntherm leverer varmepumpeanlæg, der også kan lagre varmen. Dermed producerer anlægget kun varme, når prisen på strøm er lav. Desuden kan en intelligent styring af anlægget via en cloud-løsning skrue ned for varmen i god tid.   
Suntherms varmeanlæg er tilkoblet en såkaldt intelligent cloud-styring, der hele tiden holder øje med husets behov og dermed reagerer på forkant. | Foto: Suntherm// PR
Suntherms varmeanlæg er tilkoblet en såkaldt intelligent cloud-styring, der hele tiden holder øje med husets behov og dermed reagerer på forkant. | Foto: Suntherm// PR

Et varmelager og et anlæg, der i god tid selv skruer op og ned for varmen. Det er de to områder, hvor virksomheden Suntherms varmeanlæg til parcelhuse adskiller sig fra de fleste andre lignende anlæg.

Det fortæller Suntherms direktør, Morten Veis Donnerup.   

"Vores produkt er et smart varmeanlæg, som baserer sig på en varmepumpe. Vi adskiller os ved, at vi har et varmebatteri koblet til varmepumpen, der gør, at varmepumpe kan producere uafhængig af husets behov," siger Morten Veis Donnerup og uddyber:

"Det vil sige, at vi kan producere, når vinden blæser, der er lave elpriser eller på anden vis gunstige forhold til at producere varme. Vi kan simpelthen lægge varmen på lager i et varmebatteri."

Varmeanlægget er tilkoblet en såkaldt intelligent cloud-styring, der hele tiden holder øje med husets behov og dermed reagerer på forkant, siger Morten Veis Donnerup. 

"Hvis man for eksempel har en kold nat og går en dag med solskin i møde, så vil vi skrue ned for gulvvarmen sidst på natten. Dermed er gulvvarmen skruet ned, når solen begynder at bage ind gennem ruderne. Traditionelle anlæg begynder først at skrue ned, når det er blevet varmt, og så går der tre-fire timer før gulvet er kølet nok ned til, at kan undgå at åbne vinduerne," siger han.

Systemet holder ifølge Morten Veis Donnerup hele tiden øje med, hvordan huset reagerer på udendørs-temperaturerne og så sørger algoritmerne automatisk for at justere løbende.

Når en husejer får installeret et varmeanlæg fra Suntherm, der kan spænde fra 5 til 9 kW alt efter husets størrelse, så køber kunden ikke selve anlægget men varmen, fortæller Morten Veis Donnerup.

"Vi sælger varme på abonnement fra de her varmepumper efter samme model, som et par andre i Danmark gør. Vi har så mulighed for at lægge et lag af forretningen mere ind, fordi vi kan bestemme, hvornår vi vil producere varme, ved at vi har den intelligente styring og lager," siger han.

Kunden får så en varmeregning, der minder om den, man får fra fjernvarmeselskaber. Her betaler man et fast bidrag samt en fast pris per kWh af den varme, man bruger.

"På grund af den intelligente styring vil de opnå et lavere varmeforbrug, da vi undgår overopvarmning, og dermed en lavere varmeudgift. Det kan vi levere langt ude i zone 4. Så længe der er strøm på huset, så kan vi levere et anlæg. Så vi er ikke begrænset af fjernvarmens rørledninger," siger Morten Veis Donnerup.

Grøn renoveringsbølge kan opskalere forretningen hos varmepumpeudvikler

Fynsværket fremrykker udfasning af kul med stor millioninvestering i varmepumper 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også