Rockwool-topchef så ind i rekordår – nu kan fyringer ikke afvises

Isoleringsgiganten Rockwool landede trods coronavirus og lukkede fabrikker et rekordresultat i årets første tre måneder. Mens april har budt på nedgang, og topchef Jens Birgersson ikke kan afvise afskedigelser, giver udsigten til en grøn genstart håb om nyt momentum.
"I Danmark har vi haft vækst, men hvis vi har et marked, som ender med at gå tilbage med 20 pct., så er vi et konkurrencepræget marked og kan ikke sidde med højere omkostninger, end vi har råd til at drive vores forretning med. Sådan er det," siger Jens Birgersson. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
"I Danmark har vi haft vækst, men hvis vi har et marked, som ender med at gå tilbage med 20 pct., så er vi et konkurrencepræget marked og kan ikke sidde med højere omkostninger, end vi har råd til at drive vores forretning med. Sådan er det," siger Jens Birgersson. | Foto: Stine Bidstrup/ERH
Af Simon Valeur og Emma Gelbjerg-Hansen

Lukkede fabrikker og hjemmearbejdende medarbejdere til trods kunne Rockwool onsdag fremvise et rekordresultat i de tre første og ganske turbulente måneder af året.

"Selv om Kina lukkede ned, og Frankrig, Storbritannien og andre markedet i de sidste uger af kvartalet begyndte på det samme, er det faktisk det bedste første kvartal, vi nogensinde har haft," siger Jens Birgersson.

Resultatet viser ifølge Jens Birgersson, at stenuldsforretningen er på en solid kurs, at kunderne køber, og at teamet præsterer.

"Og så viser det, at 2020 stod til at blive et rigtig stærkt år for os. Det har så ændret sig nu, men jeg er meget tilfreds med resultatet," tilføjer han.

En stor del af succesen tilskriver Jens Birgersson det, man bedst kan betegne som rettidig omhu i coronaberedskabet.

"Det har været super turbulent, men alle i virksomheden har reageret godt, og vi var meget hurtigt ude med tiltag og havde ansatte, som kom ud fra Kina og også den kendte bar i Ischgl i Østrig, der blev sat i karantæne med det samme. Så vi har haft utroligt få tilfælde af corona i Rockwool," siger han.

Rockwool går frem i første kvartal – men coronakrisen kaster skygger over 2020 

Nedgang kan betyde afskedigelser

Siden kvartalets afslutning har Rockwool dog mærket en nedgang i aktiviteten.

Trods forskellige takter på Rockwools markeder er salget samlet set faldet med en femtedel i april måned, og i kvartalsregnskabet fastholder Rockwool også sin suspendering af udsigterne til resten af året.

Mens Jens Birgersson understreger, at Rockwool ingen planer har om en større restrukturering på grund af nedgang i en enkelt måned, kan han i det lys heller ikke afvise, at det kan blive nødvendigt at afskedige medarbejdere i takt med, at produktionen løbende tilpasses til efterspørgslen i markedet.

"Det er realiteten. I Danmark har vi haft vækst, men hvis vi har et marked, som ender med at gå tilbage med 20 pct., så er vi et konkurrencepræget marked og kan ikke sidde med højere omkostninger, end vi har råd til at drive vores forretning med. Sådan er det," siger Jens Birgersson.

Om afskedigelser ender med at blive nødvendige, er det dog endnu umuligt at spå om, mener Rockwool-chefen.

"Vi vil tage os af vores ansatte men er nødt til at være konkurrencedygtige og fremadrettet kommer vi til at skulle navigere i og ændrer os efter et marked, der hele tiden ændrer sig. Og det afhænger af rigtig mange ting," siger han.

Isoleringsproducent vil gøre genbrugspapir til grøn guldforretning  

Grøn genstart kan blive afgørende

De fremtidige udsigter for Rockwool afhænger ikke mindst af den genstart, der skal løfte verdensøkonomien videre på den anden side af coronapandemien.

Rundt omkring i Europa og resten af verden er regeringer så småt begyndt at tale om genåbnings- og genopretningsplaner af samfundet og økonomien, og flere steder er særligt de grønne løsninger på agendaen.

De grønne genopretningsplaner er et af de lyspunkter, som Jens Birgersson i dag holder fast i og skubber på for at få gennemført.

"Der vil blive pumpet store milliardbeløb ind i genopretningsplanerne, og hvis nogle af disse kan gå til grønne investeringer og EU's store behov for at energirenovere og -effektivisere, så kan det faktisk give efterspørgslen mere fart hos os," siger Jens Bigersson.

Investeringer i energirenovering er ifølge topchefen en af de mest fornuftige investeringer, et land kan foretage sig under de nuværende omstændigheder.

Det er en gylden mulighed for både at få tilbagebetaling på CO2-kontoen og skabe stimuli og jobs blandt tusindvis af små- og mellemstore virksomheder, lyder det fra Jens Birgersson.

"Størstedelen af de virksomheder, der foretager de her renoveringer, har ti eller færre ansatte og er ofte lokale, og derfor vil det ikke bare reducere CO2-udledningerne, men også skabe lokale job. Det er en af de smarteste investeringer, du kan foretage dig," siger topchefen.

Regeringen vil hente grønne renoveringsmilliarder fra Landsbyggefonden 

Klog genopretning skal få økonomi på ret køl

Med sine 11.700 ansatte er Rockwool ifølge Jens Birgersson også et bevis på, at det er muligt at drive både fabrikker og virksomheder sikkert under en pandemi.  

"Det er en vigtig pointe at tage med," siger topchefen og uddyber:

"Du er selvfølgelig nødt til at være disciplineret og klog omkring måden, du gør det på. Det kræver omhu og en lidt anden tilgang, men det kan godt lade sig gøre at drive en virksomhed under en pandemi som den, vi ser lige nu."

Når topchefen kigger ind i krystalkuglen for verdensøkonomiens fremtid, er han derfor fortrøstningsfuld.

"Hvis verdens ledere træffer fornuftige beslutninger, skulle vi gerne være i stand til at få økonomien tilbage på sporet igen. Det bliver nok ikke helt, som det var før, men det betyder måske ikke så meget," siger han.

Rockwool selv befinder sig lige nu i det, Jens Birgersson definerer som 'andet gear' af coronaberedskabet.

I første gear var alle koncernens kontormedarbejdere hjemsendt, men flere medarbejdere har nu haft mulighed for at vende tilbage til kontorpladserne – dog stadig i hold for ikke at belaste den offentlige transport og for at sikre masser af plads blandt medarbejderne, understreger topchefen.

"Vi klarer os, og vi hjælper samfundet bedst ved at holde os i andet gear lidt endnu," siger Jens Birgersson.

Rockwool: Der er håb for byggebranchen efter coronakrisen

Rockwool-topchef holder fast på ansatte i coronakrise: "Jeg vil ikke fyre pga. panik" 

Grønt anlægsarbejde for trecifret millionbeløb på tegnebrættet i Odense

Rockwool-topchef: "Vi skal vænne os til volatile markeder" 

Coronavirus lukker Rockwools fabrikker i Kina

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også