Konkursramt cleantech-virksomhed opkøbt af lokal rigmand

Konkursramte KD Maskinfabrik er blevet opkøbt af holdingselskabet OC Danmark Holding. De nye ejere vil ikke bare redde virksomheden, men udvikle den, fortæller direktøren, der dog ikke er blind for de eksisterende likviditetsproblemer.
Foto: Skærmbillede fra KD Group
Foto: Skærmbillede fra KD Group
Af Emma Gelbjerg-Hansen

Den konkursramte cleantech-virksomhed KD Maskinfabrik er blevet opkøbt af holdingselskabet OC Danmark Holding (OCH), der drives af rigmanden Otto Christensen.

Det oplyser Otto Christensen til CleantechWatch.

"Som Vejle-mand syntes jeg, at det var rigtig ærgerligt at se en gammel maskinvirksomhed i min hjemby gå til nedenom og hjem. Derfor ville jeg gerne være med til at redde den," siger den nye ejer.

Planen er, at KD Maskinfabrik stadig skal foretage sig det samme som hidtil – at producere miljøteknisk udstyr til blandt andet rensningsanlæg, spildevandsbehandling og beton i både Danmark og udlandet.

"Men vi kommer ikke bare for at redde virksomheden. Vi kommer for at udvikle den. Jeg tror meget på, at de produkter, KD Maskinfabrik har med at gøre i dag, har og kommer til at få stor værdi i den verden, vi lever i," siger Otto Christensen. 

Manglende likviditet roden til problemerne

KD Maskinfabrik kom i september under tvangsopløsning, fordi selskabet havde haft problemer med likviditeten og som følge heraf ikke havde overholdt aftaler med selskabets kreditorer.

Daværende adm. direktør Jens Krogh fortalte på det tidspunkt, at problemerne med likviditeten skyldtes, at selskabet på kort tid var vokset kraftigt på markeder uden for Europa – blandt andet i Mellemøsten, hvor betalingerne ikke altid kom til tiden.

Jens Krogh fortalte dog, at der var taget hånd om problemet og indgået aftaler med både leverandører og kreditorer. Ved udgangen af oktober ville alt være endeligt på plads, understregede han.

I november blev selskabet dog begæret konkurs.

Otto Christensen er ikke blind over for, at der har været problemer med likviditeten. Derfor har han med ansættelsen af en ny COO og CFO lagt op til en strammere styring af forretningen, fortæller han.

"Der har dog ikke været noget galt med hverken kvaliteten på produkterne eller medarbejdernes service. Derfor synes jeg, at det er ærgerligt, at det skal være problemer med likviditeten, der kører selskabet ned," siger Otto Christensen.

OCH ejer i forvejen omkring 50 pct. af aktierne i maskinfabrikken Kallesoe Machinery, og Otto Christensen fortæller, at sene betalinger er et gennemgående problem for branchen.

"Vi har nøjagtig samme problemstilling i Kallesoe. Der er ikke andet at gøre end at styre økonomien hårdt og sørge for, at man får de rigtige garantier og forudbetalinger fra kunder og leverandører," siger han.

Med en ny ledelse i form af en ny COO og CFO og større finanser til at tackle manglende betalinger tror KD Maskinfabriks nye ejer på, at maskinfabrikken igen kan få en sund forretning op at køre.

"Jeg har et gammelt standardudtryk, der lyder, at fine produkter er rigtig godt, og masser af penge er også rigtig godt, men hver for sig dur det ikke til noget. Det skal kombineres, og det er det, vi gør nu," siger Otto Christensen.

En række medarbejdere kan alligevel få lov til at blive

Så sent som i midten af november oplyste kuratoren på konkursboet for KD Maskinfabrik, at det ikke havde været muligt at finde en køber til den konkursramte virksomhed. Det betød imidlertid, at samtlige af selskabets ansatte ville blive opsagt.

Med med OCH som nye ejere kan 32 medarbejdere fortsætte i deres stillinger. To af disse er KD Maskinfabriks ansvarlige for produktionen og projekteringen, der kommer til at indgå i et management team med den nye COO og CFO, som Otto Christensen endnu ikke ønsker at sætte navn på.

KD Maskinfabrik vil under de nye ejere desuden skifte navn til KD Maskinfabrik Vejle og vil fra starten have en egenkapital på omkring 50 pct. af selskabets nye balance, oplyser Otto Christensen.

"De fleste virksomheder kører med 25-30 pct., men på grund af den fortid, der har været i KD Maskinfabrik, vil vi både over for leverandører og kunder gerne vise, at vi er en stærk virksomhed," siger han.

Ledelsen i KD Maskinfabrik vil få 30 pt. af aktierne, mens OC Danmark Holding kommer til at sidde på 70 pct. af aktierne. Kurator for konkursboet, Christian Jul Madsen, oplyser, at prisen for købet holdes fortroligt, men at alle parter er "ganske tilfredse."

OC Danmark Holding har en egenkapital på 250 mio. kr. I 2018 omsatte holdingselskabet for mere end 100 mio. kr.  I 2017 var Otto Christensen sammen med sine sønner Allan og Torben Christensen nummer 90 på listen over Danmarks rigeste forretningsmænd.

Ingen købere til konkursramt cleantech-virksomhed – nu forhandles der om resterne

Dansk cleantech-virksomhed konkurs – flere selskaber overvejer at købe aktiverne

Presset cleantech-virksomhed får ny direktør 

Dansk cleantech-virksomhed under tvangsopløsning 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også