Gasnet mangler kapacitet: Biogasanlæg må skrue ned eller brænde biogas af

Otte gange hen over sommeren har biogasanlæg måttet skrue ned eller brænde gas af, fordi gasnettet i Danmark ikke har kapacitet nok, skriver medie.
Foto: Louise Herrche Serup
Foto: Louise Herrche Serup

”Skru ned for produktionen, der er ikke plads nok på nettet”.

Sådan har beskeden otte gange hen over sommeren lydt fra Energinet til biogasanlæg over hele landet, fordi gastransmissionsnettet ikke kan følge med. Det skriver Klimamonitor.

Ifølge aktindsigter, som mediet har fået, har danske biogasanlæg, blandt andre andet ejet af Bigadan, måttet reducere produktionen i år. Derudover er det sket flere gange, at producenter har måttet brænde biogas af – såkaldt flaring. Eller man har måttet sælge biogas billigt lokalt, frem for at lagre biogassen til senere og bedre brug.

”Vi håber, at der arbejdes på højtryk for at løse det,” siger Henrik Laursen, adm. direktør for biogasproducenten Bigadan.

Energinet melder i en pressemeddelelse tirsdag morgen, at man nu arbejder på at bygge syv såkaldte tilbageførselsanlæg fordelt over landet, der skal kunne fordele og transportere biogassen bedre. Derudover er der planer om flere udbygninger til den stigende produktion over de kommende år.

”Den eksplosive tilvækst af lokalt produceret biogasanlæg understreger behovet for, at vi agerer hurtigt, så gastransmissionssystemet kan aftage den overskydende biogas, når ubalancerne opstår,” udtaler adm. direktør i gastransmission i Energinet Peter A. Hodal i pressemeddelelsen.

Over for Klimamonitor medgiver netop Peter A. Hodal dog, at løsningerne vil tage tid, og at det også i de kommende år vil blive nødvendigt at enten begrænse produktionen eller brænde gas af for det stigende antal danske biogasanlæg.


(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Biogasselskab vinder affaldsordre hos Refa

Bigadan tabte udbud bornholmsk madaffald: Ville beholde affaldet på øen

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også