Debat: Langsigtet tænkning er vejen til den grønne omstilling

Politikerne sætter Danmarks grønne førerposition over styr, hvis man ensidigt fokuserer på kortsigtede leverancer baseret på eksempelvis laveste pris, skriver direktøren for Tekniq Arbejdsgiverne i dette debatindlæg.
Foto: PR / Tekniq Arbejdsgiverne
Foto: PR / Tekniq Arbejdsgiverne
AF TROELS BLICHER DANIELSEN, ADM. DIREKTØR, TEKNIQ ARBEJDSGIVERNE

Der er nok at bekymre sig om i øjeblikket. Krigen i Ukraine, klimaforandringerne og usikkerheden om økonomien med en stærkt stigende inflation.

Men trods mørke skyer i horisonten står vi på en tør plet med vækstpotentiale.

Her i landet er vi nu så langt fremme på dagsordenen for grønne teknologier, viden og innovationskraft, at den grønne omstilling kan ende med at blive et økonomisk vækstlokomotiv. Danske virksomheder er blandt de bedste i verden til at udvikle energi-teknologi med en bæredygtig produktion.

Den cocktail trækker nye virksomheder til. Det mærker man både i Esbjerg, Odense og Aalborg, hvor de grønne virksomheder spirer i samarbejde med lokale kræfter. Udenlandske virksomheder med et stort energiforbrug kigger også vores vej, da vi ikke alene har havnefaciliteter og udskibningsmuligheder, men også har adgang til stabil og grøn strøm.

Samtidig går de bæredygtige teknologiske initiativer hånd-i-hånd med Danmarks image som erhvervsvenligt land med overenskomstdækkede virksomheder og i det hele taget ordnede forhold.

Alt det risikerer vi at sætte over styr, hvis politikerne ikke er helt skarpe på at skabe nogle gode rammer for de grønne industrivirksomheder, der kan fastholde Danmark i førertrøjen. Resten af verden ser også de samme vækstmuligheder, hvilket ikke mindst gælder Kina og andre dele af Asien, hvor man er langt bedre til at tænke langsigtet end i Danmark.

Her kan statsstøttede virksomheder nemt risikere at underminere den grønne danske industri ved at konkurrere baseret på systematisk statsstøtte og omgåelse af de internationale regler for samhandel.

Ofte savner vi, at der fra blandt andet politisk side bliver fokuseret meget mere på bæredygtighed og lav CO2-udledning end prisen. Det er ikke nok at købe billigt ind, hvis temperaturerne bliver ved med at stige, og kloden er brændt sammen om 80 til 100 år.

Tænk CO2-udledning ind

Derfor er vi nødt til at tænke bæredygtighed og CO2-udledning ind i hele værdikæden ved etableringen af nye vindmølleparker og energiøer. Det gør man ved at bruge det fælles europæiske sprog for bæredygtighed, der med et fint ord hedder taksonomien. Lad os nu bruge det sprog i dialogen med hinanden om den grønne omstilling.

Danske industrivirksomheder skal have mulighed for at sikre den viden og know-how, der bliver en central brik i den grønne omstilling. Både for at fastholde vores grønne position i verden, men også for klimaets skyld. Det gælder ikke mindst den kritiske infrastruktur i form af vedvarende energianlæg, der skal sørge for, at vi får forsyningssikkerhed og frigjort os fra russisk gas så hurtigt som muligt.

Vi har derfor nogle klare opfordringer til både regering og folketing: Sæt høje krav til bæredygtighed hos de virksomheder, der ønsker at bidrage til de store energi-investeringer de kommende år for klimaet, fremtiden og vores allesammens skyld.

At vi så samtidig sikrer, at danske virksomheder kan være med i kapløbet med andre udenlandske virksomheder, der måske ikke går op i klima eller regler, er jo en sidegevinst.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie EnergiWatch)

Verdenskongres kommer til Danmark: Kan fremme vandbranchens rekruttering

Middelfart udnævner klimadirektør

Grøn nedtur: Virksomheder sætter klimaindsatsen på pause

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også