CleantechWatch

Forhøjet niveau af giftstoffer fundet langs Vestkysten

Badegæster bør holde sig fra havskum på stranden langs Vestkysten, hvor der er fundet forhøjet niveau af PFAS.

Foto: Mathias Svold/INDBLIK

Der er fundet forhøjede niveauer af giftstoffer fra gruppen PFAS langs strækningen af Vestkysten mellem Thyborøn og Bøvling Klit ved Thorsminde.

Det skriver Lemvig Kommune ifølge TV Midtvest i en pressemeddelelse.

Det er ingeniørvirksomheden Niras, som har undersøgt området og udarbejdet en rapport på baggrund af fundet. Vand-, jord- og græsprøver fra området er blevet analyseret for i alt 22 forskellige PFAS-stoffer.

Claus Borg, som er direktør for kommunens Teknik og Miljøforvaltning, siger, at det tyder på, at forureningen kommer fra havet.

”Vi har fået lavet en grundig kortlægning af hele området. Meget tyder på, at kilden til PFAS-forureningen skal findes i Vesterhavet,” siger han.

Ifølge Niras var niveauet af PFAS også højere ved en losseplads syd for Thyborøn. Lossepladsen kan have bidraget til forurening af grundvandet, skriver Niras i rapporten.

PFAS står for perfluoroalkyl-stoffer og er en gruppe giftstoffer, som er svært nedbrydelige. I for store koncentrationer kan det ifølge Sundhedsstyrelsen føre til forhøjet kolesterol og nedsat antistofrespons på vaccination.

Målingen langs Vestkysten får også Miljøstyrelsen til at tage affære i andre dele af landet.

”Miljøstyrelsen vil tage havvand-prøver 50 andre steder i hele landet,” skriver Lemvig Kommune i pressemeddelelsen.

Mens der ikke er en direkte fare forbundet med at bade i havvandet, opfordrer Styrelsen for Patientsikkerhed alligevel, at man som badegæst er ekstra forsigtig på stranden.

Styrelsen fraråder således ”direkte kontakt med det blivende havskum, der ligger på stranden og i strandkanten eksempelvis efter en storm”. Hvis man kommer i kontakt med havskummet, bør man vaske det af sig.

Miljøstyrelsen meldte ud i sidste uge, at den i løbet af juli foretage målinger for PFAS i havvand for at undersøge forekomsten heraf langs de danske kyster.

Mandag pegede rådgiveren Sweco peger på behovet for at undersøge omfanget af PFAS i havskum med baggrund i eksisterende viden og erfaring fra blandt andet Holland.

Hvis der er samme problematik i Danmark, er det muligt at reducere PFAS-forekomsten ved at opsamle havskum, lød det fra rådgiveren.

USA strammer grænsen for PFOS i drikkevand markant

Fund af PFAS i havvand leder til national undersøgelse

Wermelin om PFOS-forurening: Vi skal undersøge sundhedsfare

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs