Område på to gange Bornholms størrelse er ødelagt i Amazonas i april

Skovrydninger satte rekord i april i Brasilien. Det er en katastrofe, der truer liv og klima, siger WWF. De ryddede arealer anvendes til kvægdrift og dyrkning af sojabønner.
Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Bruno Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
af ritzau/afp

Afskovningen i den brasilianske del af Amazonas satte sidste måned rekord for april. Der blev ryddet og ødelagt mere end 1.000 kvadratkilometer regnskov.

Det er mere end dobbelt så meget som den hidtidige rekord for april, fremgår det af satellitbilleder fra landets rumagentur, INPE, og rekorden for april kommer oven i to tidligere månedsrekorder i år.

Det er tal, der viser, hvor stærkt afskovningen er taget til under landets nuværende præsident, Jair Bolsonaro.

Den nye rydning af regnskoven i april svarer knap to gange Bornholms størrelse. April er ellers en måned, hvor afskovningen typisk dæmpes i forbindelse med den regnfulde periode i Amazonas.

Regnskoven i Brasilien ryddes og erstattes med kvægdrift og dyrkning af sojabønner. Men rydningerne kan øge den globale opvarmning, og dyrearter og planter kan desuden uddø eller få sværere ved at finde steder at klare sig.

Udviklingen truer og det oprindelige folk i Amazonas, der tæller 1,5 millioner mennesker, konstaterer Verdensnaturfonden (WWF).

”Afskovningen er en katastrofe. Så enkelt kan det siges. Det er en trussel mod biodiversiteten i regnskoven, men også globalt. Vi risikerer at miste helt unikke arter, som vi ikke får tilbage igen,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Siden Bolsonaro kom til magten i Brasilien i 2019, er den årlige nye afskovning steget med 75 procent i forhold til det foregående årti. Det svarer til et område på størrelse med Sjælland og Fyn.

Præsidenten beskyldes for at have tætte forbindelser til landets store landbrugsindustri, der er fortaler for at rydde skov i Amazonas.

Brasilien skærper klimamål om reduktion af udledninger

Professor kalder rapport om Amazonas CO2-udledning bekymrende

Rapport: Amazonas frigiver mere CO2 end den optager

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også