Erhvervslivet stiller grønne krav til it-leverandørerne: Mærsk hopper med på bølgen

Det store aktører i dansk erhvervsliv er begyndt at stille grønne krav til it-leverandørerne. Nu melder Mærsk sig på banen, hvor CO2-aftrykket fra næste år vil være et af de kriterier, som afgør hvilke it-leverandører, shippingkæmpen vælger.
Henrik Bruun-Pedersen er ansvarlig for it-indkøb i Mærsk. | Foto: A.P. Møller – Mærsk/PR
Henrik Bruun-Pedersen er ansvarlig for it-indkøb i Mærsk. | Foto: A.P. Møller – Mærsk/PR

Typiske krav til pris, sikkerhed og drift bliver udvidet med nye krav til bæredygtighed allerede fra næste år, når der skal vælges it-leverandører til A. P. Møller – Mærsk.

Det fortæller Henrik Bruun-Pedersen, ansvarlig for it-indkøb i Mærsk, som over for ITWatch uddyber sit budskab fra IT-Branchens årsmøde.

”Vi har endnu ikke konkrete emissionskrav i vores it-udbud, men jeg forventer, at vi fra 2023 bygger dem ind i de krav, der gælder for at blive leverandør hos os,” siger Henrik Bruun-Pedersen og tilføjer:

”Er it-virksomheder gode til at leve op til dem, så kan det være udslagsgivende for, at de vinder opgaven.”

Med emissionskrav henviser han til nogle mål for, hvor stor en CO2-udledning, der må være knyttet til de konkrete produkter og services, som Mærsk køber af it-leverandørerne.

It-virksomheder med styr på klima-data får en fordel

Den udvikling er rederiet ikke alene om at drive. I Ørsted vægter kravene til bæredygtighed allerede med 15 pct. for it-leverandører på et nyt cloud-udbud.

Hvor tung bæredygtighed kommer til at veje i Mærsks it-udbud, ligger endnu ikke fast, ligesom Henrik Bruun-Pedersen heller ikke kan afsløre, hvad selskabet vil stille af konkrete krav.

Ud fra de dialoger selskabet har med danske it-leverandører står det dog klart, at it-branchen har et stort arbejde foran sig, hvis flere private it-indkøbere gør som Mærsk og Ørsted. Og det kommer de til, mener han.

”Mit budskab er, at kravene til bæredygtighed ikke kun vil komme fra virksomheder som vores, det bliver i de kommende år et generelt krav til it-leverandører.”

Derfor opfordrer Henrik Bruun-Pedersen branchen til at være klar til at rapportere på klima-data.

”Dem der er klar til det får en klar fordel,” siger han.

Det kræver, at it-brachen generelt forbedrer bæredygtighedsrapportering, mener Henrik Bruun-Pedersen. Han oplever ofte, at det ikke skorter på ideer til, hvordan man som kunde kan udlede mindre ved hjælp af it-løsninger. Til gengæld halter det, når pilen peger på it-leverandørerne selv.

”Mærsk har et navn og et globalt it-budget, der gør, at vi kan få de øverste sustainability-ansvarlige i tale også hos de største it-virksomheder,” siger han og tilføjer:

”Men vi savner ofte svar på, hvilke konkrete CO2-besparelser vi får ved at vælge en løsning frem for en anden, hvordan selskabet selv måler CO2-udledningen, udledningen fra deres leverandører, og hvilke energikilder de bruger.”

It-branchen bør indføre standarder for bæredygtighed

Branchen bør også snart lægge sig fast på nogle standarder for, hvordan den måler bæredygtighedsdata, så den undgår, at kunderne stiller individuelle krav, mener Henrik Bruun-Pedersen.

”Jeg efterspørger, at branchen laver nogle standarder for at måle, hvor bæredygtig den er, så vi som kunder har et bedre sammenligningsgrundlag. Så undgår it-leverandørerne også, at vi stiller forskellige krav, som det bliver både mere dyrt og tidskrævende at levere data på.”

Når man taler om ikke-finansielle data, som for eksempel CO2-udledning, er manglen på standarder for, hvad man skal måle og hvordan et af de generelle problemer, virksomheder kæmper med.

Henrik Bruun-Pedersen er med på, at der generelt mangler standarder for bæredygtighedsdata. Men lidt er bedre end ingenting.

”At man mangler data, er ikke et argument for ikke at gøre noget. Det vigtigste er, at man i branchen er enige om hvad, og hvordan, man måler,” siger han.

Hvis it-virksomhederne begynder et sted, vil standarderne udvikle sig over tid, lyder hans ræsonnement. Og det haster.

”De her krav kommer ikke om tre år, men om seks måneder, og vi vil gerne i dialog med branchen om, hvordan vi gør.”

En lille håndfuld it-virksomheder har allerede henvendt sig til Henrik Bruun-Pedersen efter oplægget på IT-Branchen og i det kommende halve år sætter IT-Branchen desuden fokus på udviklingen af fælles grønne datapunkter for de forskellige it-områder.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie ShippingWatch)

Grønne krav får store virksomheder til at fravælge leverandører

Shippingkæmpe kritiseres for at udelade black carbon-måling i klimaregnskab

De fleste C25-selskaber opgør nu leverandørers udledninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også