Globalt klimamål kræver fald i drivhusgasser efter 2025

Med den nuværende politiske kurs vil verden ikke kunne nå klimamål fra Parisaftalen, vurderer FN’s Klimapanel.
Udledningen af drivhusgasser kan reduceres ved at udskifte fossile brændsler med vedvarende energi og ved at opsamle drivhusgasser fra atmosfæren ved hjælp skovplantning og teknologier, der sender CO2 ned i undergrunden. | Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau Scanpix
Udledningen af drivhusgasser kan reduceres ved at udskifte fossile brændsler med vedvarende energi og ved at opsamle drivhusgasser fra atmosfæren ved hjælp skovplantning og teknologier, der sender CO2 ned i undergrunden. | Foto: Martin Meissner/AP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Verdens udledning af drivhusgasser - såsom kuldioxid og metan - skal toppe inden 2025 og derefter falde, hvis den globale temperaturstigning skal holdes på maksimalt 1,5 grader frem mod 2100.

Det fastslår FN’s Klimapanel (IPCC) i den sidste af tre delrapporter i klimapanelets sjette hovedrapport om klimaets tilstand.

På FN’s klimatopmøde i Paris tilbage i 2015 blev det besluttet, at den globale temperatur ikke må stige mere end 2 grader inden udgangen af dette århundrede. Samtidig blev medlemslandene enige om at forsøge at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.

Men hvis det mest ambitiøse mål fra Parisaftalen skal kunne nås - en temperaturstigning på maksimalt 1,5 grader - skal udledningen af drivhusgasser nå sit højeste allerede om tre år.

Og derefter skal udledningen falde.

Netop på grund af den korte tidshorisont er det ”et meget vigtigt budskab” at lægge mærke til. Det mener chef for national klimaforskning på Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) Adrian Lema.

Han er desuden leder af det danske forhandlingshold hos IPCC.

”Det kan godt lade sig gøre, men det er rigtig svært,” siger han om muligheden for at bremse udledningen af drivhusgasser de kommende år.

Med den nuværende politiske kurs på klimaområdet vil verden ikke være i stand til at leve op til Parisaftalens mål om maksimale temperaturstigninger, fastslår FN’s klimapanel.

Med de politiske ambitioner, som foreløbig er meldt ud internationalt, vil temperaturen stige 2,8 grader frem mod 2100.

Hvis man alene medregner de klimapolitiske tiltag, som allerede er ført ud i livet, vil temperaturen på globalt plan stige 3,2 grader.

”Vi er på den forkerte kurs, og vi har meget travlt, hvis vi skal begrænse temperaturstigningen til det, som verdens lande forpligtede sig til med Parisaftalen,” siger Adrian Lema.

Han påpeger dog, at rapporten viser, hvilke redskaber verdenssamfundet har til at bremse den globale opvarmning. Centralt er her sol- og vindenergi, som kan skabe store reduktioner i udledningen.

Ud over at skifte fossile brændsler ud med vedvarende energikilder kan forskellige metoder til at opsamle drivhusgasser fra atmosfæren være med til at begrænse temperaturstigningerne, skriver FN’s klimapanel.

Plantning af skov er den mest oplagte, da træer i forbindelse med fotosyntese optager CO2 fra atmosfæren.

Derudover findes en såkaldt CCS-teknologi, som ved afbrænding af biomasse sender CO2 ned i undergrunden i stedet for ud i atmosfæren.

Men selv om der løbende bliver plantet ny skov, mindskes den samlede mængde drivhusgasser i atmosfæren ikke.

Det forklarer professor Jens Friis Lund fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

”Vi mister stadig skov globalt set. Og den træplantning, der foregår, kan ikke kompensere for den skov, vi mister, når skovområder bliver konverteret til landbrug rundt om i verden,” siger han.

Hvad angår CCS-teknologien, så har den i flere årtier været tilknyttet fossilindustrien, mens den stort set ikke er udrullet i forbindelse med afbrænding af biomasse.

Der er planer om at implementere teknologien på anlæg, der afbrænder affald, men det er kun ”på tegnebrættet”, fortæller Jens Friis Lund.

Global opvarmning over 1,5 grader vil gøre uoprettelig skade

Over tre milliarder er meget sårbare over for klimaforandringer

Klimarapport advarer kraftigt mod kortsigtede løsninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også