Krig får virksomheder til at sætte skub i grønne planer

Blandt andet Salling Group og Danish Crown sætter fart i grønne planer grundet konsekvenser af Ukraine-krigen.
Foto: PR / Salling Group
Foto: PR / Salling Group
AF RITZAU

Krigen i Ukraine har sendt energipriserne i vejret, og samtidig er der opstået et ønske om at gøre sig uafhængig af russisk energi.

Det får nu flere danske virksomheder til at fremskynde den grønne omstilling. Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

En af de virksomheder er Salling Group, der står bag Netto-, Føtex- og Bilka-butikkerne. Her er der taget beslutning om at investere 2,5 milliarder kroner i en energiomstilling af Sallings 1700 butikker i Danmark, Tyskland og Polen.

Investeringen er en direkte forlængelse af Sallings klimastrategi. Ifølge Per Bank, administrerende direktør i Salling Group, er investeringen fremskyndet som en direkte konsekvens af følgerne af krigen i Ukraine.

"Den aktuelle energisituation lægger yderligere pres på behovet for omstilling. Derfor har vi valgt at fremskynde investeringen," siger Per Bank til Finans.

Konkret vil Salling udskifte kølemøbler i 775 butikker og sætte solcelleanlæg på taget af i alt 570 bygninger. Derudover vil olie- og gasdrevne varmekilder i 750 butikker blive udskiftet med eldrevne varmepumper.

Den russiske invasion i Ukraine og efterfølgende sanktioner fra Vesten har givet store prisstigninger på energi.

Der er også opstået en diskussion om, hvordan europæiske virksomheder kan gøre sig uafhængige af russisk gas. I øjeblikket er mange virksomheder meget afhængige af gassen.

Den fremskyndede interesse for grøn omstilling er også noget, man mærker i Dansk Erhverv, som har flere tusinder medlemmer på tværs af erhvervslivet.

"Det er virksomheder i alle sektorer og alle størrelser, som lige nu sidder og kigger ind i, hvad de kan gøre for at spare på gassen, og hvad de kan gøre for at komme helt af med deres gasforbrug," siger Ulrich Bang, markedschef for klima og energi i Dansk Erhverv.

Danish Crown og Rema 1000 Danmark er også blandt de virksomheder, der har sat skub i deres planer om at blive mere grønne.

Hos Danish Crown investeres der et mindre millionbeløb i at ombygge varmeforsyningen på slagterierne i Horsens, Holsted, Aalborg og Ringsted. Det skal reducere gasforbruget med 21 procent om året.

I Rema 1000 Danmark vil man have skiftet en stor del af butikkerne over på fjernvarme eller varmepumper, frem for at de som i dag kører på naturgas.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie EnergiWatch)

Medlemslande opfordrer til at stille EU's klimamål i bero 

Regeringen indkalder klimapartnere til ekstraordinært møde: Vil drøfte uafhængighed af russisk energi 

Energikrise og krig får lande til at genoverveje lukning af a-kraft 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også