Lægeforening ønsker national klimastrategi i sundhedssektoren

Sundhedsvæsnet skal ligeledes bidrage til den grønne omstilling i samfundet, lyder det fra Lægeforeningen, der blandt andet foreslår mere genanvendelse og genbrug af medicinsk udstyr.
Foto: Lægeforeningen / PR
Foto: Lægeforeningen / PR

Mere medicinsk udstyr bør genbruges. Medicinforbruget skal sænkes. Og der bør udvikles nationale standarder for bæredygtigt indkøb i sundhedsvæsnet.

Det er blandt forslagene fra interesseorganisationen Lægeforeningen, der skal være med til at sikre Danmarks mål om 70 pct. reduktion i 2030, lyder det i en pressemeddelelse.

Også sundhedsvæsnet skal bidrage til et mere bæredygtigt samfund, påpeger foreningens formand, Camilla Noelle Rathcke. Det kræver dog et mere retvisende billede af sundhedsvæsnets klimaftryk – på nuværende tidspunkt foreligger der nemlig ingen systematisk og detaljeret CO2-opgørelse, lyder det videre.

”Det er bydende nødvendigt at få skabt det overblik, hvis vi skal have igangsat et effektivt samarbejde omkring klimaindsatserne i sundhedsvæsenet og nå vores mål. Regionerne har allerede taget fornuftige skridt i den rigtige retning, men der er behov for flere og fortsatte tiltag,” siger hun i meddelelsen.

Her kan man med fordel tage udgangspunkt i Region Midtjylland, der allerede har udarbejdet et klimaregnskab for hospitalerne samt plan for CO2-reduktion igennem blandt andet genbrug og genanvendelse af medicinsk udstyr, ifølge formanden.

Trods manglende danske undersøgelser peger internationale erfaringer på, at sundhedsvæsnet i Danmark står for 6 pct. af den samlede udledning.

WHO advarer om bjerge af medicinsk affald skabt af pandemien

Nyt pilotprojekt vil genanvende brugte mundbind

Teknologisk Institut skal genanvende plastudstyr fra Rigshospitalet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også