Greenpeace vil kæmpe som gale for kulafsnit i COP26-tekst

Tekst om fossile brændsler i COP26-udkast er svag, men vil stadig være et gennembrud, mener Greenpeace.
Foto: Andy Buchanan/AFP/Ritzau Scanpix
Foto: Andy Buchanan/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Det er helt afgørende, at et afsnit, der nævner fossile brændsler, bliver en del af den endelige erklæring på FN-klimakonferencen COP26 i Glasgow.

For selv om teksten ikke er så stærk, som den kunne og burde være, vil den være et gennembrud. Det mener miljøorganisationen Greenpeace.

"Nøglelinjen om fossile brændsler er stadig i teksten. Den er svag og præget af kompromisser, men det er et gennembrud."

"Vi skal kæmpe som gale for at beholde det i teksten og have det styrket," skriver Jennifer Morgan, international direktør i Greenpeace, på Twitter.

Fossile brændsler er direkte nævnt i et udkast fra lørdag morgen til den endelige aftale ved COP26. De klimaskadelige brændsler er aldrig før blevet omtalt direkte i en COP-erklæring.

Derfor ser Greenpeace det som et gennembrud, hvis det ender i sluterklæringen, selv om teksten om de fossile brændsler løbende er blevet udvandet.

I udkastet lørdag, som danner grobund for de afsluttende drøftelser ved COP26, bliver lande opfordret til at accelerere udviklingen hen mod systemer, som udleder mindre CO2.

"Inklusive ved hurtigt at skrue op for ren energi og accelerere udfasningen af kulkraftværker, som ikke indfanger CO2, og ineffektiv statsstøtte til fossile brændsler," hedder det i udkastet.

Det er samme ordlyd som i forrige forslag til en endelig tekst. Der er imidlertid kommet en tilføjelse mere på det omstridte afsnit.

Her står der, at parterne "erkender behovet for støtte hen mod en retfærdig omstilling".

Det er en kærkommen tilføjelse, mener Jennifer Morgan, som understreger, at der ikke skal lefles for kul-, olie og gasindustrien.

"Aftalen på bordet er svag. Men hvis de fjerner den, skal de stå til ansvar for ungdommen, for folk i frontlinjen af klimaforandringer og i sidste ende historien," skriver hun.

I det første udkast var tonen over for fossile brændsler mere konsekvent. Her blev lande direkte opfordret til at udfase kul og stoppe tilskud til fossile brændsler.

Det kan virke åbenlyst, at fossile brændsler, som har stor andel i klimaforandringerne, bør nævnes i regi af FN's klimakonferencer.

Men ved klimakonferencerne skal alle parter være enige om det hele, før en færdig erklæring kan komme i hus. Derfor har lande glade for kul-, olie- og gas forhindret det i at blive nævnt før.

Historisk afsnit om fossile brændsler er med i COP26-udkast 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også