Samsø vinder FN-pris som "klimaleder"

Som verdens første lokalsamfund har Samsø fået FN's pris som "climate leader". Prisen anerkender modtagerens klimaindsats, som andre kan kopiere og opskalere, lyder det.
Det er Samsøs borgmester Marcel Meijer, der skal modtage FN's klimapris ved COP26 i Glasgow. | Foto: Ernst van Norde
Det er Samsøs borgmester Marcel Meijer, der skal modtage FN's klimapris ved COP26 i Glasgow. | Foto: Ernst van Norde

Samsøs mangeårige klimaindsats, hvor øen blandt andet siden 1997 har været en vedvarende energi-ø og efterfølgende selvforsynende med energi, høster nu international anerkendelse med FN's pris som "climate leader".

Det skriver Samsø Kommune i en pressemeddelelse.

"Det er en usædvanlig flot og samtidig meget velfortjent pris, samsingerne får i dag. Den anerkendelse, prisen er udtryk for, er en anerkendelse af de forandringer, som rigtig mange på øen har bidraget og fortsat bidrager til. Vi sætter handling bag ord og skaber en reel grøn omstilling ved, at civilsamfund, virksomheder, energiakademi og kommune arbejder sammen om konkrete løsninger," siger Søren Hermansen fra Samsø Energiakademi i pressemeddelelsen.

FN uddeler priser, der anerkender global klimahandling, årligt, men har i år tilføjet en ny kategori, hvor der tildeles priser til 'Climate Leaders' eller klimaledere på blandt andet nationalt, regionalt og kommunalt niveau. Her vinder Samsø en af tre priser, som bliver uddelt ved COP26 i Glasgow i starten af november, hvor øens borgmester vil deltage. Han ser prisen som et godt springbræt til det store arbejde, der ligger foran lokalsamfundet, lyder det.

"Prisen viser andre, at det nytter at gøre en forskel. Samsø kan som foregangssamfund vise vejen for andre i Danmark såvel som i resten af verden. Prisen er en anerkendelse af, at Danmark er i førerfeltet globalt, når det kommer til at adressere klimaforandringer, og i Danmark er Samsø i førerfeltet," siger Borgmester Marcel Meijer i pressemeddelelsen.

Kommuner landet rundt vil skrive historie med nye klimaplaner 

To danske øer topper stor energikåring 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også