Microsoft-topchef: Klimadagsordenen er blevet accelereret af coronakrisen

Selvom klimadebatten har fortonet sig en smule under coronakrisen, mener Nana Bule, at området det seneste halvandet år er rykket op på agendaen. Det skyldes, at den grønne omstilling går hånd i hånd med den teknologiske, lyder det fra Microsoft-chefen.
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

"Corona har bremset klimaarbejdet."

Sådan lød overskriften på en Børsen-artikel i januar i år, men spørger man Nana Bule er det langt fra virkeligheden. Den danske Microsoft-topchef er lodret uenig i, at coronakrisen har skubbet klimadebatten ned af agendaen.

"Det synes jeg virkelig ikke, at den har. Det er simpelthen ikke det, vi oplever," siger hun til ITWatch.

"Jeg oplever, at klimadagsordenen er blevet accelereret, fordi den også er drevet af den teknologiske acceleration, vi har set under corona."

Ifølge Nana Bule hænger den grønne omstilling nemlig uløseligt sammen med den digitale omstilling. Det er en form for tvillingetransformation, som kører parallelt, lyder det.

"Hele grundforudsætningen for, at vi kan lykkes med den grønne omstilling og med bæredygtighed i bredere forstand, er rigtig meget de digitale løsninger. Det er, at vi får udnyttet de data, vi har," siger Nana Bule.

Under coronakrisen har virksomheder i hele verden været presset til at tage digitale hjælpemidler i brug, og en lang række produktioner er blevet automatiseret, hvilket har påvirket klimaet positivt, påpeger Microsoft-chefen.

"Vi har kunne se, at meget af den digitalisering, som var foranlediget af de restriktioner og udfordringer, vi havde, også har accelereret klimaagendaen."

Du mener, at den digitale transformation går hånd i hånd med den grønne omstilling, men er der områder, hvor de to ting clasher, og hvor der er modsatrettede interesser?

"Jeg vil ikke kalde det modsatrettede interesser, men industrien – altså sådan nogle spillere som os – har et kæmpe ansvar for at sikre, at CO2-udledningen fra it ikke stiger, i takt med at digitaliseringen øges, og vi indsamler og behandler flere data," siger Nana Bule.

"Så samtidig med at vi bygger flere større datacentre, skal vi selvfølgelig sikre, at de ikke bare kører på 100 pct. vedvarende energi, men også at de bliver mere og mere energieffektive. For det samlede miljøaftryk fra teknologi skal falde og ikke stige."

Hovedoverskriften er data

Hos Microsoft er målet, at alle selskabets datacentre i 2025 skal være 100 pct. drevet af vedvarende energi, og at hele koncernen skal være CO2-negativ i 2030.

På den lange bane har Microsoft en ambition om, at selskabet i 2050 vil have absorberet lige så meget CO2 fra atmosfæren, som selskabet har udledt siden opstarten i 1975. 

Ifølge Nana Bule bærer it-branchen generelt et stort ansvar for, at det generelle klimaaftryk skal blive mindre. Både internt som industri, men også i forhold til at bringe teknologier ud til andre industrier, som kan bidrage med deres grønne omstilling. Her er hovedoverskriften data, lyder det.

"Hvis man eksempelvis kigger på de 13 klimapartnerskaber i Danmark, så er data og digitalisering det eneste tema, der går på tværs af alle 13 partnerskaber, som jo repræsenterer hver sin branche," siger Nana Bule.

Dels kan brug af data føre til en øget energieffektivisering, påpeger Microsoft-chefen, men derudover kan en bedre udnyttelse af data også afhjælpe en stor hurdle, mange virksomheder står med.

"En af de rigtig store udfordringer i dag er, hvordan man som virksomhed får indblik i, hvad ens CO2-aftryk egentlig er – og hvordan man følger med i, om man rent faktisk får reduceret det," siger hun.

"Lige nu er der et kæmpe behov for løsninger, der kan gøre det nemmere for virksomhederne at få et billede af, hvor meget CO2 de udleder, så de kan sætte mål op og også følge op på deres målsætninger."

Udvikling er drevet af markedet

Generelt peger Microsoft-chefen på, at it-selskabet oplever en stor efterspørgsel efter løsninger, der på den ene eller anden måde kan bidrage til den bæredygtige omstilling.

"Det er glædeligt, at vi begynder at kunne se en markedsdrevet efterspørgsel," siger Nana Bule og påpeger, at det både gælder enkeltpersoner og virksomheder, der efterspørger grønnere løsninger.

Det faktum gør, at topchefen tror stærkt på, at der fremadrettet rent faktisk bliver rykket i forhold til den grønne agenda, og at ambitionerne ikke blot forbliver ved snak.

"Vi er jo hjulpet af markedskræfterne. På tværs af virksomhedernes værdikæder er der et tiltagende ønske om bæredygtighed og grønne løsninger. Det gælder selvfølgelig også inden for digitalisering, hvor vores kunder har et øget fokus på at reducere klimaftrykket af deres it."

"Så derfor er jeg ikke så utrolig for, at tempoet bliver sænket – for der er en kæmpe efterspørgsel, der begynder at nærme sig et decideret pres," tilføjer hun.

Nana Bule peger på, at mange af de løsninger, der kan bruges på det grønne område, allerede er på markedet. Eksempelvis IoT-løsninger eller kunstig intelligens, der kan arbejde med data.

"Det er egentlig gængse teknologier, og det er også det, der er så skønt ved det her. Det er ikke sådan, at vi står og mangler teknologierne. De er der allerede i dag, og rigtig mange kunder er i gang."

Da løsningerne allerede er på Microsofts hylder i forskellige sammenhænge, har selskabet ikke klima og bæredygtighed som et selvstændigt forretningsområde, men Nana Bule forudser, at flere og flere som sagt vil efterspørge løsningerne fremover.

"Jeg er altid optimistisk"

Hvor håber du, at både debatten og virkeligheden har rykket sig hen om fem år, når vi kigger på klimaagendaen?

"Jeg håber meget, at vi om fem år har høstet alle de lavthængende frugter," siger Nana Bule.

"Inden for energieffektivisering mener jeg, at vi har nogle kæmpe muligheder med den teknologi, vi har i dag, og med alle de data, danske virksomheder har opsamlet, til at kunne få minimeret vores forbrug af energi, og at det energi, vi forbruger, er så grønt som muligt."

"Og så håber jeg, at vi er nået videre på innovationen, så vi både har fået udviklet nye løsninger, men også fået modnet nogle af de teknologier, vi har brug for i de næste skridt af den grønne omstilling – eksempelvis Power-to-X."

Du virker meget optimistisk på det her område. Frygter du på ingen måde, at vi ikke kommer så langt, som vi gerne vil?

"Jeg er altid optimistisk. Men der er tydeligt bevægelser på vej, der gør, at vi som land bliver nødt til at skrue lidt op for tempoet, hvis vi skal bevare vores konkurrenceevne."

Nana Bule understreger, at det er afgørende, at det offentlige Danmark og virksomhederne fortsat investerer og innoverer på området, og at vi også får de mindre selskaber med.

"Både på den grønne og den digitale omstilling kan vi se, at SMV'erne i Danmark er udfordret," siger Nana Bule og peger på, at der er tale om en ressource- og kompetenceudfordring.

"Vi har lige lavet en undersøgelse, der viser, at mange SMV'er reelt ikke har en plan for deres digitalisering. Det er et område, hvor vi bliver nødt til både politisk, men også samlet som samfund at sætte ind og sørge for, at vi også får de mindre virksomheder med."

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie ItWatch)

Bill Gates' Breakthroug Energy henter flere investeringer til grønne teknologier

Nyt Microsoft-koncept skal skabe mere bæredygtighed 

Grønne erhvervsskoler møder kritik på klimakonference: "Det kan blive greenwashing" 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også