Forud for COP26: Forskere kalder på bindende plan for at holde fossile brændstoffer i jorden

Over tusind forskere beder i fælles opråb forud for COP26 verdens regeringer finde en bindende plan for at holde fossile brændstoffer i undergrunden.  
Det er ikke nok at stoppe afbrændingen af kul, gas og olie, lyder det fra tusindvis af forskere. | Foto: Jens Dresling
Det er ikke nok at stoppe afbrændingen af kul, gas og olie, lyder det fra tusindvis af forskere. | Foto: Jens Dresling

Kul, gas og olie skal blive i jorden, og det er ikke nok at brænde dem af, lyder det fra 1.300 forskere forud for COP26, der beder verdens regeringer udarbejde en bindende plan, der også skal fokusere på, hvordan man minimerer og sætter en prop i selve produktionen.

Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne har underskrevet et opråb til verdens magthavere om at sammensætte en bindende traktat A Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty, der skal sikre netop dette, og har opbakning fra blandt andet nobelprismodtagere, NGO'er og sågar flere storbyer, der samtidig gør det klart, at der skal skæres drastisk i verdens forbrug af fossile brændstoffer for at overholde Parisaftalen.

"Da IPCC og FN erklærede en 'code-red'-situation, kunne advarslerne ikke være skarpere. Alligevel nævner Parisaftalen ikke engang fossile brændstoffer. Og selv om det er den primære årsag til klimaændringer, planlægger lande at producere 120 procent flere fossile brændstoffer inden 2030, end hvad der er i overensstemmelse med at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader," siger en af initiativtagerne Peter Newell, som er professor i internationale relationer ved University of Sussex, til Videnskab.dk.

Grønne aktiver attraktive efter fornyet fokus på grøn omstilling 

Kritikere: Verdens store CO2-udledere svigter løfter 

FN beder lande sætte mere ambitiøse klimamål før topmøde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også