Landbrugsminister om salg af CO2-certifikater: "Bør ske på en ordentlig måde"

Private initiativer som CO2-certifikater er helt afgørende for klimaindsatsen i landbruget, mener landbrugsminister Rasmus Prehn (S).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danske landmænd og virksomheden Commoditrader har sat skub i udviklingen af salg af CO2-certifikater fra landbruget til private selskaber.

Commoditrader har lanceret produktet Commodicarbon, som skal forbinde landmænd, der vil sælge CO2-certifikater og selskaber, der vil købe sig til certifikaterne.

Landbrugsminister Rasmus Prehn mener, at landbrugets salg af CO2-certifikater er helt afgørende for klimaindsatsen.

AgriWatch har stillet ministerens en række spørgsmål, som han skriftligt har besvaret. Det har ikke været muligt at få et mundtligt interview med ministeren om emnet.

Hvad tænker ministeren om salg af CO2-certifikater fra landbrug til virksomheder?

"Private initiativer og privat finansiering er helt afgørende for klimaindsatsen. Det gælder også på landbrugsområdet. Og selvfølgelig skal virksomheder, som leverer klimaindsatser, kunne vise, at de gør det. Om det er i grønne regnskaber eller på mælkekartonen."

Er det noget, man politisk kan bakke op om?

"Nogle virksomheder gør brug af klimakreditter i interne, frivillige klimaregnskaber. Kreditterne handles på et frivilligt marked, som myndighederne ikke regulerer. Men hvis landmænd og virksomheder deltager på markedet, bør det selvfølgelig ske på en ordentlig måde, der har en reel betydning for klimaet, og som ikke vildleder forbrugerne. Det kan være en svær balance."

Salg af certifikater er bundet på Conservation Agriculture. Hvordan ser ministeren på at fremme denne dyrkningsform. Er det et ønske?

"Det er værd at bemærke, at klimaindsatser på danske arealer altid vil tælle i den nationale drivhusgasopgørelse– uanset hvem, der har udtaget et stykke lavbundsjord eller rejst en skov. Om det er en privat virksomhed eller staten, der udfører indsatsen er underordnet. Rent praktisk tæller vi træerne og ikke pengene."

Senest har AgriWatch forholdt en række af landbrugets rådgivningsselskaber om salget af CO2-certifikater. Herfra lød det, at rådgiverne ser potentiale i området, men selskaberne råder også landmænd til at tænke sig godt om, inden de indgår aftaler om salg af CO2-certifikater.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Rådgivere er splittet om salg af CO2-certifikater

Pløjefrie landmænd ser skeptisk på pyrolyseteknologi

Andelsselskaber og L&F slår alarm: Landmændene skal virkelig passe på med CO2-certifikater 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også