Pulje til udskiftning af olie- og gasfyr er allerede tømt for i år

På dagen hvor de 2,3 mia. til udskiftning af olie- og gasfyr er udmøntet, er puljen allerede blevet tømt for 2020. Energistyrelsen har nemlig allerede modtaget 14.500 ansøgninger.
Energistyrelsen har modtaget 14.500 ansøgninger til Bygningspuljen i løbet af de sidste to uger. | Foto: Jens Dresling
Energistyrelsen har modtaget 14.500 ansøgninger til Bygningspuljen i løbet af de sidste to uger. | Foto: Jens Dresling

Mens klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) i ministeriet præsenterede, hvordan midlerne fra de i klimaloven afsatte 2,3 mia. kr. til udskiftning af danskernes olie- og gasfyr bliver udmøntet, har der siddet et par embedsmænd i styrelsen og stirret på en overophedet indbakke.

For imens ministeren kunne afsløre, at det blev Bygningspuljen til konvertering fra olie-, gas- og biokedler samt elvarme til varmepumper, der løb med størstedelen af midlerne i form af 1,26 mia. kr., gjorde Energistyrelsen nemlig boet op for ansøgerne til Bygningspuljen for 2020.

På trods af at der først blev åbnet for ansøgninger den 15. oktober, kan Energistyrelsen melde om en overvældende interesse. I alt er der indløbet 14.500 ansøgninger på de to uger.

Derfor vurderer Energistyrelsen, at puljen er tømt for i år, eftersom det ansøgte beløb overstiger det afsatte puljebeløb for i år.

"Vi glæder os over den store interesse for grønne tiltag i boliger. Energistyrelsen har fået susende travlt med at behandle ansøgninger og besvare henvendelser, og vi forventer faktisk allerede, at alle midler i puljen vil blive udmøntet for i år, da der samlet er ansøgt for et beløb, der er større end puljen," siger kontorchef Heidi Ingeman Koch fra Energistyrelsen, der administrerer tilskuddet, i en pressemeddelelse.

På trods af den store interesse forventer hun, at alle får svar i år. Puljemidlerne, som er blevet ansøgt i denne måned, stammer dog ikke fra klimaloven, men fra Energiaftalen i 2018, hvor der blev afsat 800 mio. kr. til Bygningspuljen.

Med de ekstra 1,26 mia. kr. løber puljen i øjeblikket til 2026, så der vil være rig mulighed for, at interesserede kan få del i midlerne.

"Der er ingen grund til panik. Vi åbner allerede for en ny runde i første kvartal af 2021," siger Heidi Ingeman Koch.

Foruden bygningspuljen udmøntede dagens aftale bl.a. 470 mio. kr. til en afkoblingspulje, hvor danskere kan få dækket udgifter til at blive afkoblet fra gasnettet. Det koster normalt 8.000 kr., som det statslige gasdistributionsselskab Évida opkræver for at få dækket omkostninger.

Lavthængende klimafrugt kan spænde ben for fjernvarmen

Folketinget varsler milliarder til udskiftning af oliefyr 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår