Olieland overtager klima-depechen og udskudte slagsmål

Der er begrænsede muligheder for aktivisme i olielandet De Forenede Arabiske Emirater, som skal afholde COP28.
COP27 er netop slut i den egyptiske badeby Sharm el-Sheikh, næste år mødes den globale klimatop i De Forenede Arabiske Emirater. Foto: Joseph Eid/AFP/Ritzau Scanpix
COP27 er netop slut i den egyptiske badeby Sharm el-Sheikh, næste år mødes den globale klimatop i De Forenede Arabiske Emirater. Foto: Joseph Eid/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Trods forlænget spilletid kom en aftale i hus på klimatopmødet i Egypten, og badebyen Sharm el-Sheikh kan igen koncentrere sig om turisterne.

Nu skal landene levere flere steder på klimaområdet, inden det næste møde næste år afholdes i Dubai i De Forenede Arabiske Emirater.

Et land, hvor der - ligesom i årets værtsland, Egypten - kun er begrænsede muligheder for demonstrationer for de mange aktivister, der deltager.

Omkring 700 egyptere blev tilbageholdt op til og under COP27. Den behandling er uacceptabelt for et FN-møde ifølge Rasmus Stuhr Jakobsen, formand for Globalt Fokus, der er et netværk af civilsamfundsorganisationer.

”Sammen med det globale civilsamfund og klimaforkæmpere kræver vi nu en forsikring fra FN og medlemslandene om, at næste års COP28 bliver en ny start for civilsamfundets adgang og deltagelse i klimaforhandlingerne,” siger han i en skriftlig kommentar.

De Forenede Arabiske Emirater er kendt for olie. Kort tid inden COP27 argumenterede landet, at verden skal fortsætte med at investere i netop det.

Den nærmest stik modsatte pointe kom fra klimaforskere fra hele verden kort tid før. De advarede imod overdreven afhængighed af fossile brændsler.

Mariam Almheiri, landets minister for miljø og klimaforandringer, skal næste år forsøge at få løst flere store spørgsmål, der blev udskudt i år.

En komité skal blandt andet have set på udformning af en klimafond til de mest sårbare ulande, som blev vedtaget ved årets klimatopmøde.

Den skal kompensere for de tab og skader, som landene allerede får efter klimakatastrofer. Men hvor pengene skal komme fra, er der ikke styr på endnu.

På årets klimatopmøde var De Forenede Arabiske Emirater med over 1000 deltagere den største delegation. Over 35.000 deltog i alt til topmødet.

Kigges der på deltagerne, havde 70 af de delegerede fra De Forenede Arabiske Emirater forbindelse til udvinding af fossile brændstoffer.

Til sammenligning talte hele delegationen fra Danmark ifølge mediet Carbon Brief 96 personer. Norge sendte 40 personer. Fra Sverige var der 46.

Det er tanken, at værtskabet for de årlige klimatopmøder skal gå på tur mellem de fem regioner, der opereres med i FN-regi.

Altså Afrika, lande fra Asien og Stillehavsområdet, fra Latinamerika og Caribien, Østeuropa samt landene fra Vesteuropa og andre steder.

Det er endnu ikke besluttet, hvem der skal holde topmødet i 2024. Tjekkiet overvejer at smide sit navn i hatten. Bulgarien har allerede gjort det.

Det årlige topmøde tiltrækker titusindvis af gæster og kan give både international prestige og turistindtægter, men også intens mediedækning.

Det gælder også områder uden for klimaspørgsmålet. For eksempel på manglen på menneskerettigheder, som det er sket for Egypten.

FN-lande vedtager historisk klimafond til ulande ved COP27

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også