Rockwool søger om tilladelse til brug af propangas på dansk fabrik

Isoleringsvirksomheden er på listen over ikke-beskyttede gaskunder og har derfor søgt om ret til brug af et alternativ brændsel som følge af den usikre energisituation.
Foto: Rockwool // PR
Foto: Rockwool // PR
AF FREDERIK TIMM BENTSEN OG PETER THOMSEN, WATCH MEDIERS EU-KORRESPONDENT

KØBENHAVN / BRUXELLES – Rockwool tager nu bestik af den usikre situation om energileverancer, der frygtes at kunne ramme flere hjørner af dansk industri.

Stenuldsfabrikanten har således nu officielt ansøgt Miljøstyrelsen om tilladelse til at bruge et andet brændsel i tilfælde af gasmangel.

Det bekræfter både styrelsen og Rockwool’s pressetjeneste til CleantechWatch. Hos Rockwool uddyber man, at ansøgningen omhandler brugen af flydende propangas – også kaldet LPG – på den ene af stenuldkoncernens danske fabrikker i Øster Doense ved Hobro.

”Fra et fleksibilitetsperspektiv er det godt for os, i tilfælde af at der ikke er nok gas,” siger Michael Zarin, der er kommunikationschef i Rockwool.

Både fabrikken i Øster Doense og virksomhedens anden danske fabrik i Vamdrup sydvest for Kolding har siden begyndelsen af 2020 kørt på biogas.

Reducerede energileverancer fra Rusland til Europa og Danmark betyder dog nu, at flere danske selskaber arbejder med nødplaner i tilfælde af, at de vil blive koblet af gasnettet som følge af knaphed på energi. Begge Rockwools danske fabrikker figurerer på Energinets liste over såkaldte ikke-beskyttede gaskunder, der kan ende med at blive afkoblet fra gasnettet.

I alt har 23 virksomheder ansøgt Miljøstyrelsen om brug af alternative brændsler til deres produktion, oplyser styrelsen til CleantechWatch. Blandt ansøgerfeltet finder man også andre større danske virksomheder – herunder Novo Nordisk, Danish Crown og Arla.

Pilotprojekt

Når Rockwool ind til videre alene har ansøgt styrelsen om tilladelse til at anvende propangas på ét af sine to anlæg, skyldes det, at der i første omgang tale om et pilotprojekt, der skal undersøge, om brændslet egner sig stenuldsproduktion.

”Vi skal først undersøge, om det teknisk fungerer med vores processer, som vi forventer,” siger Michael Zarin.

”Men hvis vi ikke får brug for det, fortsætter vi jo med at bruge biogas, som vi foretrækker,” siger han og udddyber, at LPG skal ses som et supplement – og ikke en én-til-én erstatning for biogassen.

Allerede i maj oplyste Rockwool-topchef Jens Birgersson, at ledelsen kiggede på alternative energikilder til koncernens europæiske stenuldsfabrikker grundet den usikre energisituation efter den russiske invasion af Ukraine.

”Det er klart, at Tyskland vil blive hårdt ramt. Vi arbejder med nødplaner, hvor gas kan blive udskiftet med olie, der jo øger CO2-udledningen. Men, hvis gassen bliver stoppet, så vil meget produktion stoppe,” sagde Jens Birgersson dengang til finansnyhedsbureauet Marketwire.

Risiko for mangel til vinter

Ansøgningen fra den danske stenuldsproducent indskriver sig som et af de seneste kapitler i fortællingen om den verserende energikrise, som gennem de seneste måneder for alvor er begyndt at presse dansk erhvervsliv.

Under et større pressemøde torsdag lød meldingen, at regeringen i vid udstrækning håbede at undgå produktionsforstyrrelser i den nuværende situation. Samtidig skulle der dog ikke herske tvivl om alvoren, lød budskabet hos klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

”Vi ser ind i en vinter, hvor Danmark og Europa risikerer at mangle energi,” lød det blandt andet fra ministeren, som dog gjorde det klart, at man ville holde hånden under små og mellemstore virksomheder, når det gjaldt gasforbruget.

Han tilføjede, at man ikke ønskede at lægge flere virksomheder til den nuværende liste over ikke-beskyttede kunder. Den omfatter i dag 47 virksomheder.

”Vi mener, at vi har lagt det rigtige snit, i forhold til hvilke virksomheder der er på listen,” sagde Dan Jørgensen torsdag.

Rockwool-topchef holder fast i russiske fabrikker: Vores teknologi er unik

Prisstigninger løfter omsætningen i Rockwool – bundlinjen skrumper

Rockwool nedjusterer på baggrund af voldsomme energipriser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også