CleantechWatch

Regeringen afsætter en halv milliard til ny digitaliseringsfond med grønne ambitioner

Som en del af den nye finanslovsaftale for 2021 forlænger Socialdemokratiet og støttepartierne bredbåndspuljen og laver en digitaliseringsfond, der bl.a. skal fremme grøn teknologi.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Søndag formiddag præsenterede regeringen og støttepartierne SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet den nye aftale om en finanslov for 2021.

På pressemødet løftede parterne sløret for planerne om at oprette en ny digitaliseringsfond.

Fonden skal styrke digitaliseringen i Danmark.

Der afsættes 125 mio. kr. årligt i 2021-2024, hvilket samlet giver 500 mio. kr.

"Det kan bidrage til udviklingen af nye digitale løsninger, dels ved at understøtte en mere sammenhængende og effektiv offentlig sektor, som rummer potentialer i understøttelsen af Danmarks ambitioner på klimaområdet. Og dels ved at understøtte erhvervslivets digitalisering og automatisering for at styrke danske virksomheders konkurrenceevne og til gavn for vækst, beskæftigelse og eksportmuligheder," står der finanslovens faktaark.

Aftalen er ikke mere konkret end det endnu, ligesom de politiske partier på søndagens pressemøde i Finansministeriet heller ikke blev mere konkrete i forhold, hvad de mange millioner i digitaliseringsfonden helt præcis skal bruges på, eller om virksomheder kommer til at kunne ansøge om midler fra den.

Forlænger af bredbåndspuljen

Herudover er parterne også blevet enige om at forlænge bredbånspuljen.

Ligesom i 2020 afsætter regeringen og støttepartierne med 100 mio. kr. i 2021 til at forlænge puljen.

"Covid-19-krisen har også tydeliggjort vigtigheden af hurtigt bredbånd. I den forbindelse kan bredbåndspuljen bidrage til en forbedret bredbåndsdækning i de områder, hvor markedet ikke af sig selv sikrer tilstrækkelig udrulning. Der er derfor enighed om at forlænge bredbåndspuljen i 2021 med henblik på at fremme bredbåndsdækningen i hele landet," lyder det.

Dermed lytter regeringen fortsat til Energistyrelsens anbefalinger fra 2019 om at fortsætte støtten til bredsbåndspuljen.

Det vækker glæde hos brancheorganisationen Dansk Energi, hvor man helt overordnet roser partierne bag finansloven for at have prioriteret den grønne omstilling trods corona-udfordringer.

"Og så hæfter jeg mig også ved, at bredbåndspuljen er forlænget, så virksomheder og private på tværs af Danmark får adgang til hurtigt bredbånd," udtaler den adm. direktør i Dansk Energi, Lars Aagaard, i en pressemeddelelse.

Energistyrelsen anbefaler forlængelse af bredbåndspuljen 

Millioner til bredbånd vækker kritik: "Hul i hovedet" 

Mere fra CleantechWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs