Brancheorganisation: Kinas klimamål skaber indgang til salg for danske virksomheder

Kinas erklærede mål om at blive CO2-neutral inden 2060 kan skabe en gunstig situation for danske virksomheder, der eksporterer klimaeffektive løsninger. Det mener afdelingsleder for handelspolitik og markedsadgang i Landbrug & Fødevarer.
I en videotale tirsdag i forbindelse med FN's generalforsamling fortalte Kinas præsident, Xi Jinping, at landet vil være CO2-neutral inden 2060. | Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix
I en videotale tirsdag i forbindelse med FN's generalforsamling fortalte Kinas præsident, Xi Jinping, at landet vil være CO2-neutral inden 2060. | Foto: Tingshu Wang/Reuters/Ritzau Scanpix

Når der sættes målsætninger i Kina, bliver der også leveret på dem.

Det er en del af kinesernes natur fortæller afdelingsleder for handelspolitik og markedsadgang i Landbrug & Fødevarer, Kenneth Lindharth Madsen.

Derfor kan Kinas erklærede målsætning om at blive CO2-neutral inden 2060 give salgsmæssige gevinster til danske virksomheder, der eksporterer klimaeffektive løsninger til Kinas landbrugs- og fødevareindustri, fortæller Kenneth Madsen.

"Det skaber grund for salg af dansk udstyr, når der indføres ny lovgivning. Der har mange danske virksomheder altså en indgang til salg, der er relevant og interessant i stadigt højere grad i Kina," siger afdelingslederen i L&F.

Fødevareklyngens samlede eksport til det kinesiske marked voksede i 2019 med 42 pct. til 12,75 mia. kr.

Kina er dermed vokset til det tredjestørste eksportmarked for fødevareklyngen.

I en videotale tirsdag i forbindelse med FN's generalforsamling fortalte Kinas præsident, Xi Jinping, at landet vil være CO2-neutral inden 2060.

Mange løsninger

Ifølge Kenneth Madsen står dansk agroindustri helt generelt for mange klimaløsninger, fordi Danmark gennem mange år har haft strengere miljø- og klimakrav, hvor måden tingene gøres på, er blevet optimeret.

Samtidig har Danmark en klimaeffektiv fødevareproduktion, der fortsat vil bidrage til at opfylde det enorme importbehov, der er i Kina, og hvor vi også arbejder målrettet med at blive stadig bedre til at dokumentere ressourceforbruget til grund for produktionen af de fødevarer i Danmark, fortæller afdelingslederen.

På trods af de fordele, det kan skabe for danske virksomheder, vil der dog umiddelbart ikke komme et voldsomt opsving i eksporten, vurderer Kenneth Madsen.

"Det er klart, at Kina i forvejen har haft fokus på f.eks. mere klimaeffektive staldanlæg, og forbrugerne efterspørger i højere grad også bæredygtige fødevarer, så det er ikke sikkert, at vi vil se et stort eksportopsving på kort sigt," siger Kenneth Lindhardt Madsen og tilføjer:

"Men med de traditioner, Kina har, for at levere på de langsigtede planer, vil det give en særdeles god bagkant for bl.a. danske virksomheder, der sælger klimaeffektive løsninger til landbruget."

Kendt for at levere

Kenneth Madsen påpeger, at Danmark allerede har eksport af udstyr til mark-, stald- og foderløsninger til Kina, der bidrager til klimaeffektiv fødevareproduktion i Kina.

Desuden fortæller afdelingslederen, at kinesere har et ønske om at øge produktionen af bl.a. grisekød, hvilket selvfølgelig er særligt udfordret i øjeblikket på grund af afrikansk svinepest.

Der er dog arbejdet med det i flere år, og staldudstyr til mere klimaeffektive produktioner i Kina kommer i høj grad fra Danmark, vurderer han.

Med klimamålet kan der dog komme yderligere fokus på de klimaeffektive løsninger, fortæller afdelingslederen.

"Kina er kendt for, at når der udstikkes planer, så bliver der leveret på dem. Så det her mål med CO2-neutralitet i 2060 kan blive et drivende parameter i forhold til den kinesiske udvikling, hvor der under alle omstændigheder bliver behov for investeringer i flere klimaeffektive løsninger til landbruget," siger Kenneth Madsen.

Nogle af de områder, hvor der især kan være muligheder er inden for håndteringen af gylle, påpeger han.

Håndteringen kan nemlig gøres mere klima- og miljøeffektivt via danske løsninger.

"Kina betragter i mange sammenhænge stadig gylle som et affaldsprodukt og har udfordringer med at komme af med det, hvor vi tidligere har set tilfælde, hvor det hældes i vandløb og floder. Kina er på en omstillingsrejse i forhold til håndteringen af bl.a. den del af landbrugsproduktionen, hvor vi i Danmark har løsninger, så gyllen kan nedfældes og blive til næring i jorden i form af gødning," siger Kenneth Madsen.

Dertil vurderer afdelingslederen, at der kan være muligheder i at eksportere mere rådgivning blandt andet i bredere forstand med Landbrug & Fødevarers rådgivningssystem.

I 2019 udgjorde eksporten fra fødevareklyngen i alt omkring 170 mia. kr. Det svarer til ca. 23 pct. af den danske vareeksport.

Ifølge Landbrug & Fødevarers beskæftiger fødevaresektoren 186.000 ansatte, og heraf er 75 pct. af arbejdspladserne knyttet til eksport.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie AgriWatch)

Professor: Kina kan vise vejen for andre med nyt klimamål

Kina vil være CO2-neutral inden 2060

Blue World Technologies' succes afhænger af Kina: "Velkommen til fremtiden"  

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også