Mette Frederiksen er klar til gradvis åbning efter påske – hvis tal er stabile

Statminister Mette Frederiksen (S) er klar til en gradvis åbning af samfundet efter påske, hvis danskerne bliver ved med at holde afstand, og tallene for udviklingen fortsætter med at være stabile. Men det modsatte kan også ske.
Foto: Ida Guldbæk Arentsen//
Foto: Ida Guldbæk Arentsen//
AF RITZAU OG POLICYWATCH

Danmark kan være på vej mod at blive åbnet stille og roligt op igen, når vi når om på den anden side af påskeferien i april. Det kræver dog, at danskerne fortsætter den fornuftige adfærd, hvor man holder afstand til hinanden.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet mandag.

"Når vi skal åbne vores samfund op igen, så skal vi gøre det gradvist og vi skal gøre det forskudt," siger hun på et pressemøde mandag.

Danskerne skal samtidig indstille sig på, at de skal arbejde og gå i skole på forskudte tidspunkter under en mulig genåbning af samfundet.

"Det at åbne Danmark op bliver mindst lige så svært som at lukke Danmark ned. Måske endda endnu sværere," siger Mette Frederiksen.

Idéen med at arbejde eller gå i skole på forskellige tidspunkter skal blandt andet sikre, at der ikke er for mange mennesker samlet i myldretiden - for eksempel i busser eller tog. 

Regeringen vil i dialog med blandt andet arbejdsmarkedets parter om at finde løsninger på, hvordan det eventuelt skal skrues sammen.

Kan komme stramninger

Mette Frederiksen understreger, at det modsætte dog også kan blive tilfældet, hvor man vil være tvunget til yderligere stramning fremfor en genåbning af samfundet.

"Hvis vi ikke lykkes med at stå sammen og holde afstand. Hvis tallene stiger voldsomt. Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere," siger hun på pressemødet.

"Vi kigger ind i en meget mærkelig tid. Vi vil opleve, at flere bliver syge, men hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet," siger Mette Frederiksen.

For en uge siden, mandag den 23. marts, holdt statsministeren senest pressemøde. Her forlængende hun den nedlukning af Danmark, der er lavet for at bremse spredningen af coronavirus.

Nedlukningen blev dengang forlænget med to uger til 13. april.

Antal indlagte stiger fortsat

Coronavirus har været altdominerende i dansk politik i flere uger. 

Siden smitten kom til Danmark, har Christiansborg i hidtil uset grad indført en lang stribe hastelove om strafskærpelser, udvidelse af epidemiloven og store hjælpepakker til dansk erhvervsliv.

Mandag er indtil videre 77 personer døde, mens de var smittet med coronavirus, viser tal fra Statens Serum Institut.

Foreløbig er 2577 personer blevet testet positive for coronavirusset i Danmark.

Antallet af coronasmittede, som er indlagt på landets sygehuse, fortsætter også med at stige. Mandag er 533 personer indlagt, og af de 533 er 137 personer indlagt på intensivafdeling.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også