Vandværker finder pesticider i tre ud af ti drikkevandsboringer

Vandværkerne fandt i 2019 pesticider i 29 pct. af de boringer, som de undersøgte. Niveauet er lavere end i 2018, men man skal være påpasselig med at konkludere på udviklingen, fortæller en seniorforsker.
Foto: Mads Nissen
Foto: Mads Nissen
Af Emma Gelbjerg-Hansen

De danske vandværker fandt i 2019 pesticider i 29 pct. af de vandboringer, de undersøgte, og i otte pct. af disse var niveauet for mindst et af stofferne over kvalitetskravet på 0,1 mikrogram pr. liter, viser nye tal ifølge nichemediet Watertech.

Tallene er baseret på vandværkernes egne boringskontroller, og niveauet er lavere end i 2018, hvilket ifølge Anders Risbjerg Johnsen, seniorforsker ved Geus, skyldes, at der i 2019 blev foretaget næsten 50 pct. flere analyser.

"Man skal passe på med at konkludere for hårdt på udviklingen fra år til år, da meget handler om, hvilke boringer man har prøvetaget, og hvilke stoffer der er analyseret for, og det varierer," siger Anders Risbjerg Johnsen til Watertech.

Det højere antal analyser skyldes blandt andet, at vandværkerne i 2019 blev pålagt at screene for nedbrydningsstoffet chlorthalonilamidsulfonsyre (CTA), der mistænkes for at være kræftfremkaldende og til skade for arveanlæggene.

Sagen om kritiseret vandværk fortsætter: "Vi har ikke fået noget påbud"

Kommune griber ind i sag om kritiseret vandværk – stopper alle renseforsøg

Fælles EU-regler for drikkevandet skal sikre bedre kvalitet og mindre spild

Forskere om pesticidfund: Det kunne have været værre 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også