CleantechWatch

Vandværker finder pesticider i tre ud af ti drikkevandsboringer

Vandværkerne fandt i 2019 pesticider i 29 pct. af de boringer, som de undersøgte. Niveauet er lavere end i 2018, men man skal være påpasselig med at konkludere på udviklingen, fortæller en seniorforsker.

Foto: Mads Nissen

De danske vandværker fandt i 2019 pesticider i 29 pct. af de vandboringer, de undersøgte, og i otte pct. af disse var niveauet for mindst et af stofferne over kvalitetskravet på 0,1 mikrogram pr. liter, viser nye tal ifølge nichemediet Watertech.

Tallene er baseret på vandværkernes egne boringskontroller, og niveauet er lavere end i 2018, hvilket ifølge Anders Risbjerg Johnsen, seniorforsker ved Geus, skyldes, at der i 2019 blev foretaget næsten 50 pct. flere analyser.

"Man skal passe på med at konkludere for hårdt på udviklingen fra år til år, da meget handler om, hvilke boringer man har prøvetaget, og hvilke stoffer der er analyseret for, og det varierer," siger Anders Risbjerg Johnsen til Watertech.

Det højere antal analyser skyldes blandt andet, at vandværkerne i 2019 blev pålagt at screene for nedbrydningsstoffet chlorthalonilamidsulfonsyre (CTA), der mistænkes for at være kræftfremkaldende og til skade for arveanlæggene.

Sagen om kritiseret vandværk fortsætter: "Vi har ikke fået noget påbud"

Kommune griber ind i sag om kritiseret vandværk – stopper alle renseforsøg

Fælles EU-regler for drikkevandet skal sikre bedre kvalitet og mindre spild

Forskere om pesticidfund: Det kunne have været værre 

Mere fra CleantechWatch

Her er ugens bedste historier på CleantechWatch

Frasalg af aktier som følge af en høj arveafgift, et forslag til en ny emballagelov fra EU og flere vandfolk til rådgivningsbranchen er blandt andet nogle af de ting, der har været på tapetet i ugens løb.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs