CleantechWatch

Støttepartier: Klimaforhandlinger skal vendes på hovedet

Først til efteråret vil klimaministeren være klar med en samlet plan for at nedbringe CO2-udslippet.

Foto: Jens Dresling

Et nyt stormvejr rejser sig over regeringen, lige inden Klimarådet mandag præsenterer sin længe ventede rapport.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) havde ellers i første omgang beroliget støttepartierne Radikale Venstre og Enhedslisten ved at indkalde til de første forhandlinger om planerne for at nedbringe udslippet af drivhusgasser i denne uge. Det skriver Politiken lørdag.

Men nu undsiger begge partier imidlertid regeringens nye køreplan. Den indebærer en stribe politiske forlig om forskellige sektorer i foråret.

"Klimahandlingsplanen bliver en rammeaftale. Der bliver en række separate forhandlingsforløb, inden det bliver samlet til sidst," siger Dan Jørgensen.

Først til efteråret skal de lægges sammen i en egentlig klimahandlingsplan, som vil vise, om og i givet fald hvordan Danmark når sine reduktionsmål.

"Det er for sent," siger den radikale klimaordfører, Ida Auken.
Hendes politiske leder, Morten Østergaard, har truet med at vælte regeringen, hvis ikke en klimaplan er på plads grundlovsdag, 5. juni, og etårsdagen for seneste folketingsvalg.

Det indebærer ifølge Ida Auken "en overordnet, strategisk ramme," som skal på plads før de detaljerede planer for hver enkelt sektor. Med en nuværende køreplan går det for langsomt, mener ordføreren.

"Rammen skal give en idé om, hvor meget af opgaven der skal løses af de forskellige sektorer. Vi skal have mål og pejlemærker på plads. Ellers risikerer vi at spilde tid på dobbeltarbejde," siger hun.

Ida Auken nævner som eksempel, at det ikke giver mening at lægge en plan for antallet af vindmøller på havet, før det er besluttet, hvor meget grøn strøm industri, forbrugere og fjernvarme skal benytte.

Også Enhedslisten har truet med at vælte regeringen, fordi det går for langsomt med at forhandle klimaaftalerne på plads.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzau på vegne af Politiken)

Mere fra CleantechWatch

Københavns klimamål på vej op i den blå luft

Efter glippet udbudsdeltagelse kræver det ”mirakler” at få CO2-fangst i storskala i 2025, konstaterer ARC. Borgmester erkender, at det ser svært ud for hovedstaden at leve op til sit klimamål uden, og vil have regeringen til at ændre på reglerne.

Læs også

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs