CleantechWatch

Britisk regering vil med lov kræve brexit inden for et år

Boris Johnsons regering vil insistere på handelsaftale med EU inden for et år og udelukker forlængelse.

Foto: AFP/Ritzau Scanpix

Den britiske regering vil have en handelsaftale med EU senest i december næste år, og kan det ikke nås, så kan tidsperioden ikke forlænges.

Det lod regeringen forstå tirsdag.

Men det blev straks mødt med en negativ reaktion fra de europæiske børser, der ser det som optakten til endnu et drama om brexit - at Storbritannien kan gå fra EU i december 2020 uden nogen aftale.

Johnson vil efter sidste uges valg i Storbritannien bruge sit nyvundne flertal i parlamentet til at forbyde, at der kan ske flere forhandlinger efter december 2020 ved at forlænge perioden for brexit.

"Vores manifest gør det klart, at vi ikke vil forlænge perioden for implementering (af brexit, red.), og den nye lov om udtrædelse vil forbyde regeringen i at gå med til en forlængelse," siger minister Michael Gove.

På spørgsmålet, om regeringen vil lovgive for et udelukke enhver forlængelse, svarer Gove: "Lige nøjagtigt, absolut".

Den konservative regering ventes snarest at få vedtaget den aftale i parlamentet, som Johnson indgik med EU inden valgkampen.

Den betyder, at Storbritannien formelt forlader EU 31. januar. Men i tiden frem til december 2020 forbliver landet reelt fortsat en del af EU, det indre marked og toldunionen.

Forhandlinger om det fremtidige handelsforhold mellem EU og Storbritannien vil gå i gang i det nye år.

Eksperter i handelsaftaler siger, at en meningsfuld aftale ikke kan være på plads i løbet af et år. Det er mere realistisk med fem til ti år.

EU's brexitforhandler, Michel Barnier, siger, at EU vil "gøre det maksimale" for at holde sig inden for briternes deadline. Men han har tidligere kaldt en tidsramme på under et år for helt utilstrækkelig.

Børsen i London var i højt humør efter sidste ugers valgsejr til de konservative i Storbritannien. Men det gik den anden vej tirsdag, da den britiske regerings ultimatum til forhandlingerne blev kendt. Her faldt børsindekset FTSE 250 med over en procent.

Johnson: Brexit vil med sikkerhed blive vedtaget inden jul

Efter Johnsons sejr: Danske virksomheder bør stadig forberede sig på det værste  

Mere fra CleantechWatch

Quantafuel udnævner ny CFO

Cleantech-virksomheden Quantafuel har sat navn på den mand, der fremover får titlen som CFO, og som skal være med til at tage virksomheden ind i næste fase af sin strategi.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

CleantechWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs