Massivt behov for cleantech-investeringer

Det vil koste os omkring 12 billioner kroner at håndtere nogle af de mest presserende klimaforandringer frem mod 2030. Men rykker vi på cleantech-investeringer og klimatilpasning nu, vil det ifølge ny rapport give et udbytte, som er over tre gange større.
Foto: JP
Foto: JP

12.000 milliarder kroner.

Det er et svimlende beløb, som ifølge en ny rapport fra Den Globale Komission for Klimatilpasning skal investeres i klimatilpasning frem mod 2030, hvis de værste konsekvenser af et ændret klima skal undgås.

Til gengæld er det investeringer, som kan betale sig.

Bliver der over det næste årti lagt 1,8 billioner dollar i "tidligere advarselssystemer, klimaresistent infrastruktur, forbedret landbrug i tørre områder, beskyttelse af mangroveskov og investeringer i at gøre vandressourcer mere resistente" vil det nemlig give et samlet udbytte på 7,1 billioner dollar, konkluderer rapporten. Her er der alene tale om investeringer i de fem nøgleområder.

"Kommissionen har fundet frem til, at tilpasning kan producere væsentlige økonomiske afkast," lyder det i rapporten, som estimerer, at investeringer i forbedret modstandskraft giver mellem to og helt op til over ti gange investeringen igen.

"Klimatilpasning kan også levere et 'tredobbelt udbytte' – det undgår fremtidige tab, skaber positive økonomiske resultater gennem innovation og leverer yderligere sociale og miljømæssige fordele."

Den nye rapport fra Den Globale Kommission for Klimatilpasning er udkommet forud for klimatopmødet i New York senere på måneden.

Kommissionen består af 35 kommissærer fra 34 lande og er ledet af FN's tidligere generalsekretær Ban Ki Moon.

Medlemmerne tæller desuden kendte skikkelser fra erhvervslivet såsom Microsoft-stifteren Bill Gates.

Privat sektor spiller nøglerolle

Herhjemme har Udenrigsministeriet udpeget PKA's administrerende direktør, Peter Damgaard Jensen, til kommissionen.

PKA-topchefen har bidraget til rapporten, og han er ikke i tvivl om, at det betaler sig bedst at handle på klimaændringerne nu.

"Rapporten viser med al tydelighed, at det medfører store omkostninger både humanitært og økonomisk, hvis vi ikke forholder os til klimaforandringerne. Det kræver, at vi arbejder sammen på tværs af regeringer, civilsamfund og ikke mindst det private erhvervsliv," udtaler Peter Damgaard Jensen i en meddelelse om den nye rapport.

"Klimaforandringerne er den største udfordring vi står overfor i vores levetid, og det er en udfordring, der ikke kan løses af regeringer alene. Den private sektor spiller en nøglerolle i forhold til at støtte og finansiere den nødvendige omstilling. Ved at investere i fx grøn infrastruktur og mikrolån til verdens fattigste bønder, kan vi være med til at hjælpe dem, der er hårdest ramt af klimaforandringerne," siger Peter Damgaard Jensen videre.

PKA har aktuelt 9,6 pct. af sin formue investeret i klimaprojekter, hvilket svarer til 26,5 mia. kr. ud af en samlet formue på 300 mia. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også