Energikæmpe har tabt milliardbeløb på uønsket britisk affaldssats

”Teknologien har fortsat potentiale,” fastholder Ørsted, der efter to års forsøg på at sælge underskudsforretning endnu ikke har fundet en køber.
Ørsted har tidligere udtrykt store forventninger til Renescience-teknologien, der via enzymer nedbryder husholdningsaffald til biogas, fiberrester og plast til genanvendelse. | Foto: Ørsted
Ørsted har tidligere udtrykt store forventninger til Renescience-teknologien, der via enzymer nedbryder husholdningsaffald til biogas, fiberrester og plast til genanvendelse. | Foto: Ørsted

Den danske energikæmpe Ørsted fortsætter med at generere store underskud hos sit britiske datterselskab Renescience Northwich, der driver et anlæg til biologisk håndtering af husholdningsaffald i London.

For trods støtte på trekvart million pund fra den britiske stat gav selskabet i sit seneste offentliggjorte regnskab et underskud på 22,1 mio. pund (193 mio. kr.). Dermed krydser det akkumulerede tab for Ørsteds britiske affaldsanlæg mere end 1 mia. kr. – helt præcis 120,8 mio. pund. (1,05 mia. kr.).

Det samlede tab for det engelske anlæg er dog formentlig endnu højere. 

Renescience Northwichs seneste regnskab, der blev indleveret i forrige uge, er regnskabet for 2022. Tallene for sidste år bliver først offentliggjort ”i løbet af 2024”, oplyser Ørsted i et skriftligt svar til CleantechWatchs søstermedie EnergiWatch.

I mailsvaret anerkender Ørsteds direktør for Renescience, Mikael Brandt, at Renescience-teknologien – hvor husholdningsaffald via enzymer brydes ned til biogas, fiberrester og plast til genanvendelse – endnu ikke har levet op til forventningerne.

”Det er ikke lykkedes at skabe tilfredsstillende økonomi i vores investering i teknologien, og det er vi naturligvis ikke tilfredse med, men vi skal huske, at det akkumulerede tab skal ses over en tiårig periode,” lyder det fra Mikael Brandt.

”Renescience er en teknologi, som vi har udviklet helt fra bunden, og som vi har investeret i over de sidste ti år. Vi har blandt andet bygget et anlæg i fuld skala nær Manchester, som vi nedskrev ekstraordinært med ca. 70 mio. kr. i 2022,” siger han.

I tilgift står Ørsted til at skulle betale den britiske erhvervsstyrelse 3.000 pund i bøde for at aflevere sit årsregnskab for datterselskabet mere end tre måneder for sent. Det danske energiselskab forklarer, at forsinkelsen af 2022-regnskabet skyldtes den igangværende salgsproces af det britiske anlæg. En proces, Ørsted allerede omtalte i sit koncernregnskab for 2022.

Ikke en del af kerneforretningen

Ørsted har ellers tidligere betonet potentialet i Renescience-teknologien.

Da det dengang nybørsnoterede Dong Energy i 2017 afholdt sin første kapitalmarkedsdag var det kun havvindforretningen, der fik mere fokus end Renescience, der blev fremhævet som energiselskabets andet vækstben. 

Allerede dengang var teknologien dog udfordret, efter at Københavns Kommune havde trukket sin støtte til et dansk anlæg. 

Årsagen var dengang, at teknologien ikke blot var svært forsinket, men også, at det genanvendte plast havde en ram lugt af det øvrige affald, der havde mænget sig med i håndteringsprocessen.

Det fik dog ikke energikæmpen til dengang at trække stikket på satsningen. I stedet blev der meldt om aftaler om at bygge Renescience-anlæg i såvel Holland som Malaysia – ingen af delene blev dog til noget – samt i England. Det britiske anlæg var endelig klar til at gå i produktion i 2020.

Producere gør anlægget i Northwich da også – og faktisk mere i 2022 end nogensinde. Imidlertid stadigvæk dog mest underskud.

Ørsted holder dog fast i, at teknologien både er god og relevant; blot ikke længere i forhold til det danske energiselskabs forretningsplaner.

”Med voksende affaldsmængder på globalt plan, øget fokus på genanvendelse og grøn gas mener vi stadig, at Renescience har et potentiale,” fastslår Mikael Brandt.

”Men teknologien kræver yderligere udvikling og investeringer for at blive finansielt forbedret og skaleret, og da affald-til-energi ikke er en del af vores kerneforretning, er vi i gang med at finde nye ejere til at drive, udvikle, investere og skalere Renescience-teknologien.”

Selv om der nu på andet år ikke er fundet en aftager til det engelske anlæg og den videre udvikling af affaldsteknologien, fastholder direktøren, at salgsprocessen ”skrider frem som planlagt”. Driften af anlægget i Northwich fortsætter ufortrødent frem til et eventuelt salg.

(Denne artikel er leveret i samarbejde med vores søstermedie EnergiWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Foto: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også