Efter affaldskaos: Kredsløb indgår aftale om tømning på transportørens regning

Det aarhusianske affaldsselskab har tidligere erkendt ”utilfredsstillende” affaldstømning, som den nu vil råde bod på.
Affald havde siden julemåneden hobet sig op i Aarhus efter manglende tømning. | Foto: Emilie Toldam Futtrup
Affald havde siden julemåneden hobet sig op i Aarhus efter manglende tømning. | Foto: Emilie Toldam Futtrup

Renovatøren HCS er gået med til at afholde alle omkostninger forbundet med ekstra afhentning af genanvendeligt affald hos borgere i Aarhus. Det indebærer både eftermiddags- og aftenhold, weekendkørsel samt opstilling og tømning af containere på selskabets genbrugsstationer.

Det oplyser Kredsløbs genbrugschef, Lars Banke, til Jyllands-Posten.

Baggrunden for den nye aftale er, at affaldskunder i Aarhus i en alt for lang periode har været påvirket af, at dagrenovationen har kørt ”utilfredsstillende”. Det erkendte adm. direktør, Bjarne Munk Jensen, i slutningen af januar. I nogle tilfælde havde kunder ikke fået hentet affald siden før jul, hvilket vakte kritik hos både borgere og lokalpolitikere, som tidligere beskrevet i CleantechWatch.

I forbindelse med direktørens udmelding kom Kredsløb med bud på, hvordan selskabet ville løse situationen med stigende mængder uafhentet affald i Aarhus – heriblandt ved flere tømninger. Derudover lancerede affaldsselskabet i sidste uge endnu et tiltag, såkaldte omlastningspladser på flere genbrugsstationer. På den måde kan selskabets biler aflæsse affald midt på dagen uden at skulle køre til den centrale omlasteplads ved Lisbjerg, lød forklaringen.

Mens Kredsløb ifølge genbrugschef Lars Banke har fået styr på den manglende tømning af mad- og restaffald, mangler der nu kun afhentning af genanvendeligt affald, skriver Jyllands-Posten. Den fraktion står HCS for, som altså nu vil påtage sig regningen for ekstra tømninger.

”De eneste omkostninger Kredsløb således har i relation til disse ekstra iværksatte initiativer, er anvendelsen af vores gummigeder til læsning af containerne på genbrugsstationerne i de knap tre uger dette foregår. Men det er en meget begrænset omkostning – under 10.000 kr. i alt,” siger genbrugschefen til Jyllands-Posten.

Ville have løst problemet om et halvt år

Den manglende affaldstømning, der ifølge Kredsløb blandt andet skyldtes glatte veje og store mængder sne i julemåneden, fik blandt andet Nicolaj Bang (K), rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, til at kræve en redegørelse samt en handlingsplan

Derudover skulle problemet skal være løst hurtigere end det halve år, som Kredsløb i første omgang havde stillet sine kunder i udsigt, lød det fra rådmanden over for Aarhus Stiftstidende.

Siden har Bjarne Munk Jensen, adm. direktør i Kredsløb, medgivet, at aarhusianerne ikke kunne blive ved med at vente på at få tømt deres beholdere.

”Vi er kede af, at kunderne ikke har fået den forventede kundeoplevelse i en længere periode, og det er selvfølgelig noget, der ikke må ske. Derfor tager vi kritikken til efterretning, og vi vil sideløbende evaluere og vurdere, hvordan vi i fremtiden minimerer risiko for, at det her gentager sig,” udtalte Bjarne Munk Jensen i slutningen af januar i en pressemeddelelse.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Læs også