Kommune etablerer bassiner til Nordic Waste-vand

Formålet er at undgå forurening af Alling Å, lyder det fra kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt. 
Dronereportage fra Nordic Waste i Ølst nær Randers, torsdag den 25. januar 2024. | Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Dronereportage fra Nordic Waste i Ølst nær Randers, torsdag den 25. januar 2024. | Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

For at imødekomme truslen fra massive mængder vand, som kan føre forurenet jord fra Nordic Wastes’ faciliteter ned i Alling Å, etablerer Randers Kommune nu flere regnvands- og opbevaringsbassiner til forurenet vand. 

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse

Kombinationen af bassiner til at opbevare forurenet overfladevand fra Nordic Waste og pumper, der sørger for, at åens vand bliver pumpet forbi skadestedet, skal sikre, at der ikke løber forurenet overfladevand i åen, og at der fortsat er vandgennemstrømning i åen, så den ikke går over sine bredder. 

”Vores indsats handler fortsat om at undgå, at forurenet overfladevand fra Nordic Waste ender i Alling Å, og løsningen med at etablere bassiner og pumpe åens vand forbi skadestedet fungerer. Men vi bliver selvfølgelig udfordret af de store mængder smeltevand og nedbør, og derfor etablerer vi nu nye opbevaringsbassiner for at udvide kapaciteten, så vi kan styre vandet,” udtaler kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt i meddelelsen. 

En række bassiner er allerede etableret, og flere er på vej. Den seneste tid har ikke bare store regnmængder, men også smeltevand fra sne, betydet at jordskredet ved Nordic Waste har udviklet sig. 

På et pressemøde fredag afviste miljøminister Magnus Heunicke (S) at forholde sig til Randers Kommunes ansvar i Nordic Waste-sagen. 

Han fastslog dog, at situationen stadig er akut og vil være det i et stykke tid endnu. 

”Den akutte fase vil vare nogle måneder endnu, og det handler om den akutte indsats. Vi pumper vand, rørfører, anlægger forsinkelsesbassiner og bygger spunsvægge,” sagde Magnus Heunicke.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også