Nordic Waste-ejer er tavs i sag om stort jordskred

USTC-koncernen, der ejes af milliardær Torben Østergaard-Nielsen, ønsker ikke at kommentere miljøsag i datterselskabet Nordic Waste.
Torben Østergaard-Nielsen står i spidsen for USTC-koncernen, der igennem datterselskabet SDK Freja ejer hovedparten af Nordic Waste | Foto: Carsten Andreasen/ERH
Torben Østergaard-Nielsen står i spidsen for USTC-koncernen, der igennem datterselskabet SDK Freja ejer hovedparten af Nordic Waste | Foto: Carsten Andreasen/ERH

Mens Randers Kommune kæmper med at holde et større jordskred ved Nordic Waste i skak – en indsats, kommunen løbende opdaterer om på sin hjemmeside – er der anderledes stille hos affalds- og ressorucevirksomhedens ejer, olie- og shippingkoncernen USTC.

Milliardær Torben Østergaard-Nielsen står i spidsen for USTC-koncernen, der igennem datterselskabet SDK Freja ejer hovedparten af Nordic Waste. Men ifølge USTC’s kommunikationsafdeling ønsker han på nuværende tidspunkt ikke at stille op til et interview om situationen i datterselskabet. 

Det samme gælder for direktionen i Nordic Waste, der for nu ikke har yderligere at tilføje, lyder det i en mail til CleantechWatch. I stedet henviser kommunikationsafdelingen til Nordic Wastes seneste pressemeddelelse fra 29. december.

Her oplyste virksomheden, at den har opsagt i omegnen af 30 medarbejdere som følge af det igangværende jordskred, der tog fart i første halvdel af december. Store ødelæggelser på grunden har betydet, at Nordic Waste, der vasker og renser jord på sit anlæg i Ølst syd for Randers, har været nødsaget til at indstille driften ”i den nærmeste fremtid”.

”Det er nu derfor desværre nødvendigt at opsige mange dygtige medarbejdere, indtil driften kan genoptages,” lød det i pressemeddelelsen.

Kommune: Nordic Waste skal betale for oprydning

Det er affalds- og ressourcevirksomhedens lergrav bestående af lettere forurenet jord, der er årsag til jordskredet. Skredet tog fart i midten af december efter store mængder nedbør.

Til at begynde med forsøgte Nordic Waste selv at standse skredet ved blandt andet at etablere en dæmning. 19. december kastede virksomheden dog håndklædet i ringen og erkendte, at man ikke kunne stoppe skredet med egne midler. På det tidspunkt havde driften allerede været sat på pause i to måneder.

Senest har Miljøstyrelsen erklæret, at der er ”overhængende fare for miljøskade” ved Alling Å, der løber ud i Randers Fjord, som følge af jordskredet. Forinden afviste Nordic Wastes adm. direktør, Lene Lange, i et interview med CleantechWatch i midten af december, at forurening ville ende på bunden af den lokale å.

”Det er rigtig vigtigt for mig at slå fast, at den jord, der skrider, ikke er forurenet jord. Så det er heller ikke forurenet jord, der, hvis det umulige måtte ske, ender i Alling Å,” sagde hun til CleantechWatch. 

Her udtalte hun ligeledes, at Nordic Waste var i gang med at flytte 1500 ton forurenet jord og vand til opbevaring hos en unvangiven konkurrent. Det har dog ikke været muligt at få oplyst, hvorvidt det lykkedes, inden arbejdet blev indstillet ugen efter.

Randers Kommune, der siden har overtaget oprydningsarbejdet, har flere gange understreget, at det er Nordic Waste selv, der kommer til at stå med regningen for oprydningen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef, DI | Photo: Foto: Søren Nielsen

Tilfredshed med CCS-udspil

For abonnenter

Læs også