Ragn-Sells sparker dansk genanvendelsesfabrik til hjørne

En større investering i et anlæg i Kolding er sat i bero, efter at prisen på både ny og genanvendt plast har taget markante dyk i årets løb. Branchen er hårdt truet, mener Ragn-Sells-chef.
Foto: Peter Klint
Foto: Peter Klint

Støt faldende priser på plast har gennem længere tid presset genanvendere på tværs af Europa, og nu får udviklingen mærkbare konsekvenser for en af Danmarks største affaldsvirksomheder. 

I samråd med den hollandske plastproducent Van Werven har Ragn-Sells valgt at trykke pause på en investering på op imod 100 mio. kr. i en genanvendelsesfabrik til hård affaldsplast, som parterne i fællesskab har på tegnebrættet i Kolding.

Det bekræfter Kenneth Kaasgaard, chef for cirkulære løsninger hos Ragn-Sells’ danske afdeling, over for CleantechWatch.

”Vi synes, det er enormt ærgerligt” siger han.

Fabriksanlægget, der skulle opføres i regi af joint venture-selskabet RSW Plastic, skulle oprindeligt være taget i drift inden udgangen af året, men er nu udskudt på ubestemt tid.

Bunden ud af markedet

Baggrunden for beslutningen er med Kenneth Kaasgaards ord, at bunden er ”gået fuldstændig ud af markedet” for genanvendt plast siden årets begyndelse. 

Tal fra analysehuset Plastic Information Europe viser blandt andet, at prisen for et ton genvendt PET-plast (rPET) er faldet fra knap 2.400 euro i oktober 2022 til 1.400 euro et år senere. Andre plasttyper, både genanvendte og nyproducerede, har set lignende fald.

Udviklingen skal blandt andet i ses i lyset af en stigende tilførsel af billig gas fra Rusland til Kina, der har presset priserne på nyproduceret plast ned, hvilket har smittet af på hele værdikæden for genanvendt plast.

”De store virksomheder, som egentlig gerne vil det her (aftage genanvendt plast, red.), og som vi har været vant til at sælge til, de siger meget ærligt til os; ’vi vil egentlig gerne blive ved med at købe jeres plast, men når vi kan få en virgin (nyproduceret, red.), der er så meget billigere, så er vi nødt til at hoppe over til det, for ellers mister vi simpelthen vores konkurrencekraft’,” siger Kenneth Kaasgaard.

Han tilføjer, at Van Werven i forvejen mærker det pressede plastmarked på sine eksisterende fabrikker i Belgien, Holland, Sverige og Polen. Ragn-Sells-chefen kalder det derfor rettidig omhu at sætte projektet i Kolding i bero, da parterne ellers så ind i et ”større driftsunderskud” i 2024, hvis projektet blev kørt igennem som planlagt. 

Hvor stort det forventede tab er, vil han ikke uddybe, ligesom han heller ikke ønsker at oplyse, hvad Ragn-Sells og Van Werven ind til nu samlet har tabt på investeringen. 

”Begge ejere af RSW er enige om, at dette er den rigtige beslutning (at sætte projektet på pause, red.), som markedet ser ud lige nu. Men vi er også klar til at trykke på startknappen så snart markedet igen viser lys forenden af tunnelen,” siger Kenneth Kaasgaard.

Er beslutningen om at bygge anlægget i første omgang ikke også et udtryk for, at I har fejllæst markedet?

”Vi har drevet den her forretning i mange år. Hele vores business case er jo bygget op omkring det, vi vidste, og vi kunne godt sælge vores varer på det tidspunkt. Vi har været vant til fluktuationer i markedet, men at du lige pludselig ser en halvering af virgin-priserne – det har vi altså ikke oplevet før,” siger Kenneth Kaasgaard.

Fæstner lid til EU-krav

Ragn-Sells og Van Werven har arbejdet sammen i mange år, hvor Ragn-Sells har forsorteret plastaffald fra den danske industri og efterfølgende sendt den videre til behandling på Van Wervens genanvendelsesanlæg i enten Sydsverige eller Holland. 

For omkring halvandet år siden blev parterne enige om at udvide samarbejdet og kunne siden offentliggøre planerne om et lignende anlæg på dansk jord med delt ejerskab mellem de to familieejede selskaber. Målet var ifølge Ragn-Sells at sikre, at den plast, der indsamles i Danmark – hovedsageligt fra kommunernes genbrugspladser – ender tilbage til den danske plastindustri. Ifølge planen skal fabrikken både huse en manuel sortering af plastaffaldet i forskellige produkttyper, såkaldt deep sorting, samt vaskning og eftersortering af plasten, inden den efterfølgende skal afsættes til nyproduktion.

Allerede i begyndelsen af året satte RSW Plastic en deep sorting-linje op på fabriksmatriklen i Kolding, som ind til nu har kørt. Også den er nu sat på pause, mens de omkring 15 ansatte er sendt hjem.

Parterne planlægger nu at fortsætte med forsortering på matriklen, mens de øvrige led af genanvendelsesprocesssen vil ske på Van Wervens anlæg i Holland og Sverige, fortæller Kenneth Kaasgaard.

Hvis de oprindelige planer skal realiseres, er der behov for regulering, der enten stiller større krav til brug af genanvendt plast eller regulerer brugen af nyplast, mener Kenneth Kaasgaard. 

Han henviser til, at det kommende producentansvar for emballage netop er blevet udskudt. Samtidig har EU’s såkaldte Ecodesign-forordning, der i fremtiden bl.a. skal stille krav til højere brug af genanvendte materialer, først udsigt til at træde i kraft i slutningen af dette årti.

”Vi synes helt generelt, at det er forkert at en genanvendt råvare, som understøtter vores planer i EU for mere bæredygtig håndtering af plastaffald, skal konkurrere mod en fossil råvare (olie, red.), som vi ønsker at udfase,” siger Kenneth Kaasgaard.

Han understreger, at Ragns-Sells støtter de igangværende tiltag fra EU, men mener, at tidshorisonten for nye krav kan skabe store problemer for plastgenvindingsindustrien i den mellemliggende periode.

”Vi risikerer at store dele af den branche som skal genanvende vores plastaffald, helt uddør eller kraftigt må neddrosle sine aktiviteter og indstille investeringer,” siger han.

Har I nogen forventninger til, hvornår det vil være muligt at starte RSW-projektet op igen?

”Vi følger den politiske situation meget tæt, men kan frygte, at tingene ikke ændrer sig i 2024. Men vi håber, at et øget politisk fokus kan fremme processen.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også